Cosinus kąta alfa
Stach: Witam, chciałbym poprosić o rozwiązanie zadania:
http://i.imgur.com/AKnlAC4.png
Uwzględniając dane przedstawione na rysunku, wykaż, że:
25 lut 17:25
Mila:
| | a | | b | | a | | b | |
sinα= |
| i sinα= |
| ⇔ |
| = |
| stąd |
| | OA | | OA+(a+b) | | |OA| | | |OA|+(a+b) | |
| | b−a | | b2−2ab+b2 | |
sinα= |
| ⇔sin2α= |
| |
| | a+b | | (a+b)2 | |
cos
2α=1−sin
2α⇔
| | b2−2ab+b2 | | (a+b)2−b2−2ab+b2 | |
cos2α=1− |
| = |
| |
| | (a+b)2 | | (a+b)2 | |
cnw
25 lut 17:56
Stach: Dobra, dziękuję.
25 lut 18:17
Eta:

z trójkąta prostokątnego ABE
| | b−a | | (b−a)2 | |
sinα= |
| ⇒ sin2α= |
| |
| | a+b | | (a+b)2 | |
i dalej już tak jak policzyła
Mila
25 lut 18:51
Mila:
Witaj,
Eto, nie chciało mi się rysować, to musiałam więcej liczyć.
Pozdrowienia
25 lut 19:27