doprowadż wyrażenie do najprostszej postaci
iggy: Doprowadź do najprostszej postaci:
| (x2−9)(2x2−7x+3) | | (x3−1)(2x+3) | |
| * |
| |
| (x2−6x+9)(x3−2x2−2x−3) | | (4x2+4x−3)(x+4) | |
Ja już nie mam siły do tego przykładu, robię go na wszelkie możliwe sposoby a i tak nic
praktycznie sie poskracać nie chce, może zapomniałam o jakiejś metodzie?
24 lut 12:27
Krzysiek: No to zaczynamy . jesli jeszce jestes.
Bedziesz to rozwiazywac sama . ja CI bede pomagal lub inni
Podpowiem na poczatek x2−9 z ewzoru skroconego mnozenia a2−b2=(a−b)(a+b) to bedzie
(x−3)(x+3)
Teraz 2x2−7x+3 przedstaw w postaci iloczynowej wiec dawaj czyli Δ i x1 i x2
24 lut 15:28
iggy: no ale wychodzą mi dwa x, to który mam odrzucić?
24 lut 22:41
iggy: wychodzą mi przecież dwa wyniki....
24 lut 22:41
Mila: 1) (x
2−9)=(x−3)*(x+3)
| | 1 | |
2) (2x2−7x+3)=2(x− |
| )(x−3)=(2x−1)(x−3) podstawisz ten iloczyn który Ci będzie bardziej |
| | 2 | |
pasował
Δ=49−4*2*3=25
| | 7−5 | | 1 | | 7+5 | |
x1= |
| = |
| lub x2= |
| =3 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
3)(x
2−6x+9)=(x−3)
2 tu gotowy wzór (a−b)
2=a
2−2ab+b
2; a=x i b=3
4) (x
3−2x
2−2x−3) szukam pierwiastka wśród dzielników 3.
w(3)=27−2*9−2*3−3=27−18−6−3=0
Schemat Hornera:
1 −2 −2 −3 x=3
1 1 1 0
(x
3−2x
2−2x−3)=(x−3)*(x
2+x+1) drugi czynnik nie rozłoży się, bo Δ<0
5) (x
3−1)=(x
3−1
3)=(x−1)(x
2+x+1)
| | 3 | | 1 | |
6)4x2+4x−3=4(x+ |
| )(x− |
| )=(2x+3)((2x−1) |
| | 2 | | 2 | |
Δ=16−4*4*(−3)=64
| | −4−8 | | −3 | | −4+8 | | 1 | |
x1= |
| = |
| lub x2= |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
Teraz zapisz to odpowiednio i policz , poupraszczaj.
24 lut 23:27
iggy: a co zrobić z tymi podpunktami, w których wyszły dwa x
24 lut 23:48
iggy: w sensie x1, x2
24 lut 23:49
Krzysiek: Jesli rozwiazujesz rownanie kwadratowe to postac iloczynowa jest taka a(x−x1)(x−x2) i po
rozwiazaniu dostalas 2 pierwiastki bo Δ>0 to wpisujesz te 2 .
25 lut 08:46
Mila: | (x−3)(x+3)(2x−1)(x−3) | | (x−1)(x2+x+1)(2x+3) | |
| * |
| |
| (x−3)2(x−3)(x2+x+1) | | (2x+3)(2x−1)(x+4) | |
Teraz uprościc.
25 lut 17:01
iggy: już wszystko rozumiem! zapomniałam, że to się zapisuje w postaci iloczynowej

dziękuję
2 mar 10:49
Mila:
2 mar 17:29
kjhbk: ⊂⊂⊂
28 wrz 15:34