25 lut 16:18
krystek: Nawet nie chce się Tobie zapisać

!
25 lut 16:24
Matrias: Nie umiem zapisać
25 lut 16:25
25 lut 16:25
25 lut 16:26
Matrias: ok, z definicji jak mam dajmu po tym log, w indeksie dolnym 2/3 a potem normalne 4, to pytanie,
ile razy 2/3 żeby było 4, wpisuje na kalkulatorze ale wychodzi mi koło 3 z czymć albo 4 z
czymś a równe nie..
25 lut 16:34
Eta:
Jaka szkoła? ..... wieczorowa? czy zaoczna?
25 lut 16:35
Matrias: liceum
25 lut 16:35
Eta:
| | 4 | | 2 | | 4 | |
1/ a) log2/34−log2/39= log2/3 |
| = 2 bo ( |
| )2= |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | |
25 lut 16:36
Matrias: Nie było mnie w szkole jak to było przerabiane i totalnie czarna magia to dla mnie jest xD
25 lut 16:37
Matrias: Dzięki Eta
25 lut 16:38
Matrias: ok, podpunkt b) w 1 mi sie udało, w 2 zadaniu mam problem z a) ( b i c zrobiłam)
25 lut 16:40
Eta:
| | 2 | | 2 | |
2a) ( |
| )x2−3x= ( |
| )2(x−3) |
| | 3 | | 3 | |
dokończ.......
25 lut 16:43
25 lut 16:43
Eta:
Dzięki
krystek za poprawkę (dzisiaj słabo widzę
Pozdrawiam
25 lut 16:46
Matrias: 23x2−3X = 232x−6
Przyrównałam wykładniki i wyszło mi równanie kwadratowe, obliczyłam deltę i wyszły 2 miejsca
zerowe:
x2−3x = 2x−6
x2−5x+6=0
Δ = 25 − 4*1*6 = 25 − 24 = 1
pierwiastek z Δ = 1
x1 = 5+1/2 = 3
x2 = 5−1/2 = 2
25 lut 16:50
krystek: @Eto zdrówka zyczę
@Matrias popraw −2(x−3)
25 lut 16:52
Matrias: Nie wychodzi mi, bo z obliczeń mam minusową deltę..
25 lut 16:58
krystek: x2−3x=−2x+6
x2−x−6=0 Δ=1+24=25
25 lut 17:00
Matrias: Udało się: jedno miejsce zerowe = 6 i drugie = −1 , zaraz rozpisze obliczenia
25 lut 17:01
Matrias: sorki, znów błąd w obliczeniah. (przeniesione na 2 strone nie tak jak trzeba)
25 lut 17:04
Matrias: x2−3x=−2x+6
x2−x−6=0 Δ=1+24=25
x1 = 1+5/2 = 3 x2 = 1−5/2 = −2
25 lut 17:05
Matrias: zgadza sie ?
25 lut 17:06
krystek: No, tak!
25 lut 17:16
Angelica: Jeszcze bym prosiła o pomoc przy tym:
(12)x2−2x=32x−2 a)
b) (7√7)4x+2 = (493√73x−6
c) log2(x2−4) = 1
25 lut 17:30
Angelica: b jest nieczytelne więc opisze: licznik = 49, mianownik = pierwiastek 3 stopnia z 7 do potęgi
3x − 6
25 lut 17:30
25 lut 17:31
krystek: i teraz 2−(x2−2x)=25(x−2 i licz
25 lut 17:33
krystek: c)log2(x2−4)=log22 zał x2−4>0
b spróbuj samodzielnie 7√7=7*712=71+12
25 lut 17:36
Angelica: tylko skoczę sobie po herbatę i liczę

Dziękuje ci krystek za pomoc
25 lut 17:36
krystek: A kto dla mnie skoczy po michałka?
25 lut 17:39
Angelica: ja mam tylko pryszne ciastka xd
25 lut 17:59
Angelica: w tym pierwszym wyszlo mi 2 i minus 5
25 lut 18:07