WARTOŚĆ NAJWIĘKSZAA
zrobi ktoś?: oblicz największą wartość funkcji kwadratowe f(x)= −10x
2−21x+10 w przedziale <−1,2> prosze
jak to będzie?

trzeba liczyć p i q w tym ale jak ?
24 lut 19:35
krystek: | | −b | |
zobacz czy p= |
| należy do przedziału <−1,2> |
| | a | |
24 lut 19:36
24 lut 19:40
zrobi ktoś?: i co dalej?
24 lut 19:42
zrobi ktoś?: pomoże ktoś?
24 lut 19:49
krystek:

To max masz w wierzchołku! czyli liczysz q
24 lut 19:51
zrobi ktoś?: | | 29 | |
czyli jak wyszło że |
| to jest max wartośc? |
| | 40 | |
24 lut 19:54
krystek: Tak, jeżeli dobrze polic\zyłes ,ja nie przeliczam
24 lut 19:55
Aga1.: | | −b | | 21 | | 1 | |
p= |
| = |
| =−1 |
| ∉<−1,2> |
| | 2a | | −20 | | 20 | |
Liczysz
f(−1)=
25 lut 12:14