ile wynosi wyrazenie
celina: Wartość wyrażenia x5+x4+x3+x2+x+1x2+x+1 dla x = 3√2 wynosi:
A. 3√2
B. 3√2 + 1
C. 3√4
D. 3
Ma wyjść 3 (d), ale chyba coś źle liczę, bo za nic mi nie wychodzi tak.
25 lut 10:17
krystek: | | x3−1 | |
Licznik=x4(x+1)+x2(x+1)+x+1=(x+1)(x4+x2+1) teraz w mianowniku masz x2+x+1= |
| |
| | x+1 | |
25 lut 10:35
Krzysiek: Dzien dobry Krystek . dzisiaj druga zmiana wiec zajrzalem .
Wkradl CI sie maly chochlik na koncu . Pozdrawiam
25 lut 11:02
krystek: wiem winno być w mianowniku (x−1) ale zainteresowana milczy więc nie poprawiałam. Pozdrawiam i
dziękuję.
25 lut 11:04
krystek: @ Krzysiek Szlenka− Rach prawdopodob i Kartasiński Okołowicz −Zb zad maturalnych też włozyłam
,ale dzisaij wyjeżdżam i na pocztę w czwartek chyba pójde.
25 lut 11:11
celina: Dziękuję!
25 lut 11:19