help
Monia : Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 12 cm i 16cm obraca sie wokół
przeciwprostokątnej. Oblicz objętość powstałj bryły.
5 mar 20:32
Eta: Liczę! udzielam wskazówek!
5 mar 21:57
Eta:
Już jestem i podaję wskazówki!
Narysuj ten trójkąt i po obrocie dookoła przeciwprostokatnej otrzymasz
dwa stożki złaczone podstawami>
tworzące tych stożków to l
1 = 12cm l
2 = 16cm
wysokości tych stożków w sumie mają długość równą
długości przeciwprostokątnej
a promień podstawy tych stożków jest równy długości
wysokości trójkąta prostokatnego poprowadzonej
z wierzchołka kata prostego
do przeciwprostokatnej
c
2 = 12
2 + 16
2 c
2 = 400 to c = 20 cm
więc h
1 + h
2 = 20 cm
pozostaje wyliczyć długość promienia r
Ponieważ
sinα= 12/20 to sin α= 3/5 sin β= 16/20 sin β= 4/5
mając wartość sin α w dużym trójkącie prostokatnym
możemy wyliczyć ;
że r/12=sin β
więc r = 12* 4/5 to; r = 48/5 r = 9,6 cm
zatem V
bryły = (1/3)πr
2 *( h
1 +h
2)
czyli V= ( 1/3) *π*( 9,6)
2 *20
V = 614, 4π cm
3
Sprawdzaj rachunki

!
Mam nadzieję,że sie nie pomyliłam
5 mar 22:37
Basia:
liczyłam inaczej (z podobieństwa trójkatów); wynik identyczny;
nie mogłyśmy się jednakowo pomylić
5 mar 22:45
Eta: Dzięki Basia!
Myślałam,ze może coś źle policzyłam?
Można i z podobieństwa!
Ważne ,że wyniki się zgadzają
5 mar 22:53
Czarna: trojkąt prostokątny o przyprostokątnych 5 cm, 12 cm obraca się do okoła każdej z
przyprostokątnych. Oblicz który z otrzymanych w ten sposób stożków ma większe pole całkowite
25 lut 18:17