ile wszystkich scian i krawedzi ma ostroslup:
....: Ile wszystkich ścian i krawedzi ma ostrosłup:
a) trójkatny
b) czworokatny
c) pieciokatny
d) osmiokatny
e) pietnastokatny
f) trzydziestokatny
24 maj 12:00
tim: Do pana czterokropka lub pani czterokropki.
Narysuj sobie trójkątny i policz ile ma. Jak podasz mi ile ma, to pokażę ci dalej.
24 maj 12:07
....: scian chyba 3 a krawedzi 6
24 maj 12:14
tim:

3 ściany + podstawa = 4
3 krawędzie + 3 krawędzie podstawy = 6
Więc tak. Ogólny wzór na ilość ścian, krawędzi i wierzchołków w dowolnym ostrosłupie to:
ŚCIANY = n + 1
KRAWĘDZIE = 2n
WIERZCHOŁKI = n + 1
Gdzie n = ilość krawędzi podstawy.
24 maj 12:24
....: aha, dziękuje

ale czworokątny ma tylko 4 sciany boczne ? i 8 krawedzi ?
24 maj 12:39
tim: Ma 5, cztery z boku i podstawę.
24 maj 12:44
AS: Do tima
Brawo za metodę podawania rozwiązania.
Niech sami też trochę pogłówkują.
W niektórych przypadkach to jedna kompromitacja.
24 maj 13:12
tim: AS, zrozumiałem trzy pierwsze linijki wypowiedzi (dziękuje

), i masz racje,
czasami jednak nie mozna tak zrobić

...
A o co chodziło ci w ostatniej? xD
24 maj 13:13
xDLalaxD: Ile ścian bocznych ma graniastosłup o sześciu wierzchołkach ?
4 cze 20:45
Anna: Ile wieszchłkuw ma ostrosłup o 14 kraewndziacg
8 lut 22:14
Emilka: ile wierzchołków krawędzi i ścian ma ostrosłup który ma w podstawie dziewiętnastokat?
25 lut 18:30
niewjem: ile wynosi β ostrosłupa
24 mar 15:53
niewjem: jak obliczyc twierdzenie pitagorasa Δ (deltą)?
24 mar 15:53
wiki33: ile ma krawędzi osrosłup osmiokątny
7 cze 06:03
lololoiks: ostrosłup ma 24 krawędzi. ile wierzchołków ma ten graniastosłup
2 sie 12:33
5-latek: Ale az tak goraco nie jest zeby ostroslup zamienic na graniostoslup
2 sie 12:42
max:
Pewnie miało być: ile wierzchołków ma ten ostrosłup ?
2 sie 12:44
5-latek: Pewnie tak
Eta . Pozdrawiam
2 sie 12:48
max:
24:2=12 wierzchołków w podstawie i + 1 wierzchołek =......
2 sie 12:48
Magda: 220x440 jest równa
23 wrz 19:42
Magda: 743 x 3√75 jest równe
23 wrz 19:48
dgnj: Ωa25
10 maj 22:13
ddddddd7777777:

fffffffffffff
ddsd
11 maj 17:29
jd: ile ścian ma ostrosłup o 20 krawędziach bocznych
8 kwi 20:09
Gangster: 21
11 kwi 00:49