Ciąg geometryczny
JJ: Pomocyy! Ciąg geometryczny:
1) an = 5 (p2+1)* 22n+1
a) wykaż że dla każdej liczby rzeczywistej p ciag ten jest geometryczny.
b) Oblicz które wyrazy tego ciągu są mniejsze od 640 dla p=1 i wyznacz te wyrazy.
2) W ciągu geometrycznym an suma pięciu początkowych wyrazów jest równa 852 , wiedząc że
a1 = 1 , oblicz sumę pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego bn o którym wiadomo że
a1 = b1 oraz a5 = b5
bedę bardzo wdzięczna za rozwiązanie tych zadań
25 lut 18:54
JJ: Pomoże ktoś?
25 lut 19:28