wykres funkcji wymiernej
givi: Naszkicuj wykres funkcji f. Podaj dziedzinę, zbiór wartości, równania asymptot, przedziały
monotoniczności.
a) f(x) = (4/x)+1
b) f(x) = − (1/x+3)
10 lis 21:25
Godzio:

to co narysowałem to y=4/x podnies o 1 do gory i otrzymasz daną funkcje
pamietaj z nigdy nie osiagnie 0
Df: (−∞,0)∪(0,∞)
Zwf: (1,∞)∪(1,−∞)
przedziały monotoniczności maleje:
(∞,1),(1,−∞)
asymptot jeszcze nie umiem
10 lis 22:05
Godzio: drugie analogicznie tyle że 3 do gory i symetria wzgledem osi OX
10 lis 22:06
Nikka: Godzio, a Ty, to wielbiciel matmy?
10 lis 22:13
Aza:
Witaj
Godzio

świetnie rysujesz ,

( odpadam w "przedbiegach"

...... oczywiście w rysunkach
10 lis 22:26
Aza:
Godzio
Asymptoty to proste do których wykres się zbliża i ich nie przecina

Na Twoim rys. asymptota pozioma :to Oś OX czyli prosta: y = 0
' " pionowa : to oś OY " " : x =0
A po przesunięciu wykresu:
asymptota pozioma to: prosta y= 1
" " pionowa to: prosta x = 0
10 lis 22:32
Godzio: czyli np. y=tgα i ctgα mają nieskończenie wiele asymptot
dla ctg −> y=π+kπ ?
12 lis 00:03
AROB: Tak,
Godzio. Witaj!
12 lis 00:09
Godzio: Dobry wieczór
AROB
12 lis 00:10
Stachu: Pomoże mi ktoś w stereometrii

?
12 lis 00:11
pepe: γ=x przez x+3
25 lut 19:44
pepe: znajdź równania asymptot wykresów funkcji
25 lut 19:45