Z grupy 10 osób, w której jest 6 kobiet wybieramy losowo 3−osobową delegację. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzeń:
A− w skladzie delegacji będą dokładnie 2 kobiety
B− w składzie delegacji będzie przynajmniej 1 mężczyzna..
| ||||||||
|Ω|= | =120 | |||||||
|
| |||||||||||||||
|A|=C26*C14= | * | =60 | ||||||||||||||
| 60 | 1 | |||
P(A)= | = | |||
| 120 | 2 |
| ||||||||
|B'|= | =20 | |||||||
| 20 | 1 | |||
P(B')= | = | |||
| 120 | 6 |
| 5 | ||
P(B)= | ...może ktoś potwierdzić ![]() | |
| 6 |
| ||||||||
w |A|..powinno być 4, a nie | ||||||||