matemaTYKA LOGARYTMY
nord221: Zad.1.
Stront − 90 ma okres połowicznego rozpadu T=28 lat. po jakim czasie początkowa masa próbki tego
izotopu zmniejszy się o 75%, a po jakim czasie o 87,5% ?
______________________________________________________________________________
Zad.2.
Oblicz okres połowicznego rozpadu jodu −131 jeśli z próbki o masie 4,8 g, po 16 dniach
pozostało 1,2 g.
25 lut 16:12
nord221: Czy ktoś potrafi rozwiązać oto
te dwa zadania z matematyki dla klasy 2 liceum

?
Własności logarytmów:
Stront − 90 ma okres połowicznego rozpadu T=28 lat. po jakim czasie początkowa masa próbki tego
izotopu zmniejszy się o 75%, a po jakim czasie o 87,5% ?
______________________________________________________________________________
Zad.2.
Oblicz okres połowicznego rozpadu jodu −131 jeśli z próbki o masie 4,8 g, po 16 dniach
pozostało 1,2 g.
25 lut 16:54
Mateusz:
zgodnie z definicją okresu połowniczego rozpadu mog zapisac:
| | 7 | | 7 | |
87,5%= |
| czyli |
| N0 jąder ulega rozpadowi czyli w czasie 3T1/2 na pierwszy |
| | 8 | | 8 | |
podpunkt juz analogicznie udzielisz odpowiedzi
zad 2) m=m
0U({1}{2})
t / t/12 a wiec...
| | 1 | |
4,8( |
| )16/t1/2=1,2 musisz wyznaczyc t/12 np logarytmując obustronnie |
| | 2 | |
25 lut 17:02
mf: zad.1
m=mo*(12)t/T
T=28
m=m0−75%m0=25%m0
25%m0=m0*(12)t/28 /:m0
14=(12)t/28
(12)2=(12)t/28
2=t/28
t=56
m=m0−87,5%m0=12,5%m0
12,5%m0=m0*(12)t/28 /:m0
0,125=(12)t/28
(0,5)3=(0,5)t/28
3=t/28
t=84
zad.2
m0=48
t=16
m=1,2
m=mo*(12)t/T
1,2=4,8*(12)16/T /:1,2
1=4*(12)16/T /:4
(12)2=(12)16/T
2=16/T
T=8
29 kwi 23:25
magdka:
12 paź 23:49