Granice funkcji
jaryn93: Mam obliczyć taką granicę
jak się za to zabrać? próbowałem kilka razy, to mi wychodzi jakiś 8−piętrowy kosmiczny ułamek
nie do rozwiązania...
24 lut 22:34
jaryn93: POPRAWKA − limx→0 nie limn→0
24 lut 22:35
Patryk: de hospital ?
24 lut 22:35
jaryn93: jeszcze tego nie znam, to zadanie z takiego kursu, więc powinno się dać jakoś inaczej... cały
24 lut 22:39
Patryk: czyli 0
24 lut 22:39
Patryk: znaczy ten post nie był odpowiedzią do posta 22:39
24 lut 22:40
Patryk: granica to 0
24 lut 22:40
24 lut 22:41
asdf: nie trzeba.
| | | sinx | | sinx*cosx | |
| − |
| | | cosx | | cosx | |
| |
limx−>0 |
| = |
| | sin3x | |
| | sinx − sinxcosx | |
limx−>0 |
| = |
| | cosx * sin3x | |
| | sinx(1 − cosx) | |
limx−>0 |
| = |
| | cosx * sin3x | |
| | x3 * sinx(1 − cosx) | |
limx−>0 |
| = |
| | cosx *x* sin3x * x2 | |
lim
x−>0 cosx = 1
24 lut 22:42
jaryn93: | 0 | | 1 | |
| to symbol nieoznaczony chyba... w odpowiedziach jest |
| |
| 0 | | 2 | |
24 lut 22:42
Patryk: na dole to sin3x czy sin3x ?
24 lut 22:43
asdf: | | 1 | |
Patryk, ta granica to |
| , a nie 0. |
| | 2 | |
24 lut 22:44
24 lut 22:45
Mila:
| | | | 1−cosx | |
=lim x→0 |
| =lim x→0U{ |
| = |
| | sin2x | | cosx*sin2x | |
| | 1−cosx | | 1−cosx | |
=lim x→0 |
| =lim x→0 |
| = |
| | cosx*(1−cos2x) | | cosx*(1−cosx)*(1+cosx) | |
| | 1 | | 1 | |
=lim x→0 |
| = |
| |
| | cosx*(1+cosx) | | 2 | |
24 lut 22:47
jaryn93: Jaaaa..... Czytałem to z 20 minut... Obydwa sposoby są bystre, raczej bym na to nie wpadł...
Wielkie dzięki asdf i mila
24 lut 22:59
Mila:
24 lut 23:06