pomocy
aguska: rownanie cos alfa=0,50,5 spelnia kat? wyszlo 45stopni
5 lut 18:27
Dominik: | | 1 | | √2 | |
cosα = 0,50,5 = √ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
α = − |
| + 2kπ ∨ α = |
| + 2kπ, gdzie k∊ℂ |
| | 4 | | 4 | |
5 lut 18:29
aguska: i jak z tego wyszlo 45 stopni?
5 lut 18:31
Dominik: | | π | |
dla k = 0 otrzymujemy α = |
| = 45o |
| | 4 | |
zapewne w tresci bylo zalozenie, ze α∊(0, 90
o), ktorego nie chcialo ci sie przepisac. dlatego
tez podalem wszystkie mozliwe rozwiazania.
5 lut 18:34
kasia: mam to samo zadanie, w zadaniu nie było takiego założenia
| | 1 | | √2 | |
Nadal nie wiem, skąd się tam wzięło, że √ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 lut 19:34
kasia: ach, już wiem, że po wyciągnięciu pierwiastka z mianownika
25 lut 19:41