stereometria - dowód
pic: Przekątna prostopadłościanu tworzy z jego ścianami bocznymi kąty α, β, γ. Wykaż, że cos
2α +
cos
2β + cos
2γ = 2.
Zrobiłem rysunek:
http://wstaw.org/m/2013/02/24/zad10.png
Zapisałem też coś takiego:
Teza:
cos
2α + cos
2β + cos
2γ = 2
Dowód:
|AB| = a
|BC| = b
|AA
1| = h
|BD
1| = d
|∠DBD
1| = α
|∠AD
1B| = β
|∠CD
1B| = γ
| | h+a+b | |
sinα + sinβ + sinγ = |
| |
| | d | |
| | h2+a2+b2 | |
sin2α + sin2β + sin2γ = |
| |
| | d2 | |
I to by było na tyle. Problem polega na tym, że nie mam zupełnie żadnego pomysłu na to zadanie.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
ff: to może tak:
stosując jedynkę trygonometryczną 3 razy:
| | a2+b2+h2 | |
3 − (cos2α + cos2β + cos2γ )= |
| |
| | d2 | |
| | a2+b2+h2 | |
cos2α + cos2β + cos2γ = 3 − |
| |
| | d2 | |
zatem nasza teza będzie prawdziwa, jeżeli pokażemy, że:
co jest prawdą (tw. pitagorasa):
a
2 + b
2 = |DB|
2
|DB|
2 + h
2 = d
2