pomocy :)
Kasia: Pomoże ktoś?
Wyznacz dominantę,medianę i średnią arytmetyczną danych przedstawionych w tabeli :
WARTOŚĆ O 1 2 3 4 5
LICZEBNOŚĆ 5 4 3 3 2 1
25 lut 10:02
Aga1.: | | 5*0+4*1+3*2+3*3+2*4+1*5 | |
średnia arytmetyczna = |
| = |
| | 5+4+3+3+2+1 | |
Wartości zebrane w tabelce można zapisać tak
0 0 0 0 0 1 1 1 1 2 2 2 3 3 3 4 4 5
Dominanta to wartość najczęściej występująca.( jaka liczba występuje najwięcej razy?)
mediana to wartość środkowa.
25 lut 10:23
Kasia: dzięki Aga
25 lut 10:33
Kasia: Czyli dominantą jest 0, a medianą 1 i 2 ?
25 lut 10:38
Aga1.: | | 1+2 | | 3 | |
Dominanta ok, a medianę liczysz |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 lut 10:42
Kasia: Ok

Wielkie dzięki
25 lut 10:47