funkcja wymierna- wykorzystanie w zadaniach z treścią
S O G : POMOCY, SPRAWDZIAN A JA NIE UMIEM
Dwaj inżynierowe pracująć razem opracowaliby projekt w ciągu 12 dni. Jeden z nich po 10 dniach
musiał wyjechać i drugi sam dokończył pracę w ciągu 5 dni. W ciągu ilu dni każdy z nich mógłby
wykonać ten projekt pracująć samodzielnie

kochani, nie umiem tego,Jak rozwiązywac tego typu zadania

?
25 lut 19:01
Kipic: czyli dwoch gosci w ciagu 12 dni opracowaloby projekt
jeden typek wyjezdza po 10 dniach drugi wiec musi sam zrobic rsezte roboty i zajmuje mu to 5
dni
czyli tak jakby lacznie 15 dni czyli jeden typek robi 5 dni to co zrobiliby we 2 razem w 2 dni
czyli skoro 10 dni pracowali razem i zrobili czyli :
10 : 2(czyli 2 typkow) = 5
5*5(1 typek robi 5dni) = 25
25 + 5(te 5 dni dodane co sam musial robic) = 30 dni jeden typek musialby to robic caly miesiac
to co razem by zrobili w 12 dni czyz to nie jest sprawiedliwe ?
sposob to czysta logika innego nie znam
25 lut 19:09
S O G : dzieki, tylko ze ja bardziej ma to przedstawić w postaci funkcji wyemirnej
25 lut 19:13
vfd: β
25 lut 19:14
pigor: ... , a ja widzę to tak : niech
x,y=? − szukane liczby dni samodzielnej
pracy równej ...

1 przez inżynierów odpowiednio, to z warunków zadania :
1x+1y= 112 i 10*112+5*1y=1 /:5 ⇔
⇔
1x=
112−
1y i
1y=
15−
16=
6−530=
130 i
y=30 ⇒
| | 1 | |
⇒ 1x= 112− |
| = 5−260= 120 ⇒ x=20dni . ... |
| | 30 | |
25 lut 19:28
Eta:
x −− ilość dni samodzielnej pracy przez pierwszego, x>0
y −−− ilość dni samodzielnej pracy przez drugiego , y>0
| 1 | | 1 | |
| −−− wydajność pierwszego |
| −−− wydajność drugiego |
| x | | y | |
| | 10 | | 5 | |
pracując razem wykonali |
| = |
| całej pracy |
| | 12 | | 6 | |
| | 1 | |
to dla drugiego zostało do wykonania |
| całej pracy,którą wykonywał przez 5 dni |
| | 6 | |
| | 5 | | 1 | |
zatem |
| = |
| ⇒y=30 dni −−− pracowałby sam |
| | y | | 6 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| ⇒ |
| = |
| − |
| = |
| |
| x | | 30 | | 12 | | x | | 12 | | 30 | | 20 | |
x=20 dni pracowałby samodzielnie ten pierwszy,który musiał wyjechać
25 lut 19:35
Eta:
Echh........
pigor nie mogłeś podać rozwiązania nieco wcześniej ?
25 lut 19:36
anka:
Pigor, wytłumaczysz mi to

proszę tak łopatologicznie

gdyż tego nie ozumiem , czemu jest
np. 1/x i co to znaczy to 1/x i 1/y ?
25 lut 19:45
anka: o dzięki Eta ~~

jestes wielka !
25 lut 19:49
Eta:
Widzę,że nie na darmo pisałam
25 lut 20:00