wartođ funkcji
hahnne: Funkcja f dana jest wzorem f(x) = x + x3 + x5 + ...+ x2011. Wtedy:
A. f(12) ≥ 1
B. f(12) ≤ 34
C. f(12) ≤ 23
D. f(12) ≥ 58
Prawidłowe to BCD.
SKĄD TO WIADOMO? :x
25 lut 10:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
funkcja ta jest niczym innym jak skończoną sumą ciągu geometrycznego o:
oblicz S
n i masz już swoją odpowiedź
25 lut 10:06
hahnne: Ahm, a jaka będzie wartość dla n? Bo chyba nie 2011?
25 lut 10:10
asdf: bedzie (ale n to argument nie wartość

)
25 lut 10:26
hahnne: No tak tak, ale pytałam o to, ile wyniesie n, kiedy już będę chciała podstawić dane do wzoru na
sumę ciągu geometrycznego .
23 mar 21:20
Mila:
an=a1*qn−1,
a1=x
an=x2011
q=x2
23 mar 21:31