wyrazenia wymierne, skracanie
Wioletta: 6⋀2/ x⋀2−25/ 6⋀2/ (x−5)(x+5)/
x⋀2+5x * 3x = x(x+5) * 3x
↘ ↙
? ?
Zadanie nie jest dokonczone, poniewaz tylko chciałam zapytać w tym miejscu gdzie zaznaczyłam
'?'
czy mozna skrócic 6 z licznika z 3 z mianownika drugiego ułamka.
Mam tak własnie napisane w zeszycie, zadania były robione z nauczycielką, a ja teraz tego nie
rozumem...wydawało mi sie ze nie mozna skrocic i zostawic kwadratu i napisac go pozniej jako
2....
25 lut 16:59
krystek: | | x+2 | |
Zapisz poprawnie np. |
| |
| | x | |
25 lut 17:04
Wioletta: | 62 | | x2−25 | | 62 | | (x−5)(x+5) | |
| * |
| = |
| * |
| |
| x2+5x | | 3x | | x(x+5) | | 3x | |
25 lut 17:11
krystek: =.. [skracaj Przez (x+5) i 3]
25 lut 17:15
Wioletta: nie rozumiem. co z czym? A 6 i 3 nie mozna?
25 lut 17:18