trygonometria
Kipic: Hardcorowe niema lipy

wyznacz wsyztskie rozwiazania rownania nalezace do przedzialu <0;2π>
i teraz moj problem polega na tym ze nie mam pojecia co mam zrobic z tym cos3x i sin3x czy jest
jakis wzor na przekszatalcenie tego bo w tablicach niemam

25 lut 16:36
25 lut 16:38
Eta:
sin3x= sinx(3−4sin2x) cos3x= cosx(4cos2x−3)
może te wzory wyprowadzić, tak:
sin3x=sin(2x+x)=...........
25 lut 16:39
krystek: a jak nie znajdziesz wzoru to rozpisujesz sin(2x+x)=...
25 lut 16:39
bash: ale w tablicach masz takie wzory:
sin(α+β)=.... analogicznie sin2x=sin(2x+x)... z tablic dalej
cos(α+β)=... analogicznie cos2x=cos(2x+x)...jak wyżej..
25 lut 16:40
Kipic: no wlasnie kurde to tak na maturze moze takie zadanie byc a w tablicach niema przeksztalcen

o lol
Dzieki tak myslalem ze sa ale tego forum niestety na maturze odpalic nie bede mogl dla
przeksztalcen
25 lut 16:40
krystek: nie ma
25 lut 16:40
Kipic: dobra i tak sie nigdy nie naucze pisac osobno drugi raz mi juz przypominasz
25 lut 16:45
Eta:
"niema" −−− to osoba,która nie mówi i nie słyszy
25 lut 16:47
Eta:
@
Kipic .... kiedyś też tak miałam
25 lut 16:48
Kipic: niedosc ze matematycy i fizycy to jeszcze na polaka zwracaja uwage SZACUN
25 lut 16:48
Eta:
25 lut 16:49
krystek: Stara przedwojenna szkoła

!
25 lut 16:54
Kipic: moje pytanie dotyczylo tego zadania:
cos3xcosx=1 − sin3xsinx
oczywiscie robilem wedlug przeksztalcen czyli:
4cos
4 − 3cos
2x = 1−3sin
2 − 4sin
4x
4cos
4−3cos
2x=1−3(1−cos
2)−4(sin
2x * sin
2x)
4cos
4x − 3cos
4x − 3cos
2x=1−3+ 3cos
2x−4((1−cos
2x)(1−cos
2))
4cos
4x−3cos
2x=2+3cos
2x−4+8cos
2x−4cos
4x
8cos
4x−14cos
2x+2=0
4cos
4−7cos
2 + 1=0
czy mozna takie przeksztalcenia robic

?
i co teraz jescze mozna z tym zrobic


?
czy mozna wprowadzic zmienna t i z delty policzyc ? czy to cos da ?
25 lut 16:54
Eta:
cos3xcosx+sin3xsinx= cos(3x−x)=cos2x
i teraz cos2x=1 i po b
ólu
25 lut 16:57
krystek: cos2x=t
25 lut 16:57
Kipic: @Eta
no nie mozliwe z cos3xcosx wychodzi cos(3x−x) jakim cudem sie bierze ten − skoro tam jest
mnozenie


?
25 lut 17:02
Eta:
Kłania się wzorek

cos(α−β)= cosα*cosβ+sinα*sinβ
25 lut 17:28
Kipic: a juz teraz ograniam dziekuje za pomoc

ale czy to co obliczylem sam tez jest dobrze zrobione
jakbym tam zastosowal zmienna t ?
25 lut 17:30
Eta:
Też dobrze, ale ... pojechałeś z "Sopotu do Gdyni przez Londyn"
25 lut 17:33
Kipic: 
dzieks
25 lut 17:37
krystek: Ale za wytrwałośc
25 lut 17:38