Wartości parametru w układzie równań.
Matematyk: Dla jakich wartości parametru m układ równań:
{3x−my=m+2 ma jedną parę rozwiązań(x,y) taką, że x>0 i y>0
{2mx−3y=4
2m
2+4m+2m
2y−9y=12
y(2m
2−9)+2m
2+4m−12=0
y(2m
2−9)=−2m
2−4m+12
| | −2m2−4m+12 | |
y= |
| > 0 y>0 |
| | 2m2−9 | |
| | 3√2 | | 3√2 | |
m1=−1+√7; m2=−1−√7; m3= |
| ; m4=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3√2 | | 3√2 | |
y>0 ⇔ y∊(−1−√7;− |
| ) U (−1+√7; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Już zabieram się za wyliczenie x. A co do y, czy wszystko jest tutaj ok?
Bo jest jedna rzecz która mnie nurtuje, mianowicie a jest ujemne a więc przedziały są ok?

Z góry dziękuję za pomoc.
24 lut 18:02
Trivial:
Czemu nie wyznaczniki? One są dobre do obliczania rozwiązań układów z parametrami. Układ jest
nawet zapisany pod metodę wyznaczników.
| ⎧ | 3x − my = m+2 | |
| ⎩ | 2mx − 3y = 4 |
|
| | | |
W = det | = 9 + 2m2 > 0 dla każdego rzeczywistego m. |
| | |
| | Wx | | Wy | |
Rozwiązaniami są x = |
| oraz y = |
| . Skoro W > 0 to rozwiązania te są większe od |
| | W | | W | |
zera gdy W
x > 0 oraz W
y > 0.
| | | |
Wx = det | = −3(m+2) + 4m = m−6 ⇒ m > 6 |
| | |
| | | |
Wy = det | = 12 − 2m(m+2) = −2m2 − 4m + 12 |
| | |
−2m
2 − 4m + 12 > 0 / : (−2)
m
2 + 2m − 6 < 0
...
m ∊ (...., .....)
Łącząc to z m > 6 mamy:
m ∊ (....., ....)
24 lut 18:29
Trivial:
Aha, tylko że zrobiłem błąd przy wyznaczniku głównym W. Powinno być
W =
−9 + 2m
2.
To trochę zmienia, gdyż teraz już nie jest zawsze dodatni. Trzeba będzie wyliczyć do końca x
oraz y a dopiero potem rozwiązać nierówności.
| | Wy | | −2m2−4m+12 | |
y = |
| = |
| |
| | W | | −9+2m2 | |
I teraz rozwiązać dla jakich m mamy x>0 oraz y>0.
24 lut 18:35
Matematyk: A więc rozwiązaniem jest:
| | 3√2 | | 3√2 | |
x∊(− |
| ; |
| ) U (6,+∞) |
| | 2 | | 2 | |
| | 3√2 | | 3√2 | |
y∊(−1−√7;− |
| ) U (−1+√7; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Zgadza się?
24 lut 19:18
Matematyk:
24 lut 19:21
Matematyk:
24 lut 20:02
Matematyk:
24 lut 20:11
Trivial: Nie zgadza się. Miałeś obliczyć m, a nie x,y.
24 lut 20:16
Beti: jest dobrze
24 lut 20:16
Beti: tylko zamiast x i y powinno być w odp. m.
Na koniec jeszcze część wspólna tych przedziałów
24 lut 20:17
Matematyk: | | 3√2 | |
Część wspólna tych przedziałów to: x∊(−1−√7; |
| ) U (6,+∞) ? |
| | 2 | |
25 lut 13:21
zima: na pewno nie.
zaznacz oba rozwiązania na
jednej osi liczbowej −−> wtedy widać, gdzie jest część wspólna
| | 3√2 | |
Wg mnie jest to przedział (−1+√7, |
| ), ale nie mam pod ręką kalkulatora, więc nie |
| | 2 | |
jestem w 100% pewna, czy dobrze ustawiłam liczby na osi.
25 lut 13:39