wykaż że liczba...
ver: Wykaż że liczba a = sin(
π6 +
π12 +
π24 + ...) jest miejscem zerowym funkcji
f(x)= 4x
2 − 3
obliczyłam miejsca zerowe i zastosowałam wzór na sumę ciągu geometrycznego jednak jest nie tak

proszę o pomoc
24 lut 22:42
25 lut 00:09
Janek191:
a1 = π/6
a2 = π/12
a3 = π/24
... ,
więc jest to ciąg geometryczny nieskończony o a1 = π/6 i q = 1/2
zatem
a1 π/6 π
S = −−−− = −−−−−− = −−
1 − q 1 − 1/2 3
sin π/3 = √3/2
a = √3/2
================
f(x) = 4 x2 − 3
4 x2 − 3 = 0
4x2 = 3
x2 = 3/4
x = − √3/2 ∨ x = √3/2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
więc a jest miejscem zerowym funkcji f.
=====================================
25 lut 08:57