liczbe 312 rozłóż na trzy czynniki tworzące ciąg geometryczny jeżeli wiadomo że
Kora: liczbe 312 rozłóż na trzy czynniki tworzące ciąg geometryczny jeżeli wiadomo że trzeci wyraz
jest o 192 większy od pierwszego
24 lut 19:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
a
3 = a
1 * q
2
q
2 = 192 ... q =

312 = a
1 + a
2 + a
3 = a
1(1 + q + q
2) .... wyznacz a
1
24 lut 19:42
Eta:
x, y , x+192 −−− tworzą ciąg geom. ⇒ y2=x(x+192)
i x+y+x+192=312
rozwiąż ten układ równań.....
24 lut 19:43
Kora: wychodzą mi duże liczby i delta zawsze jakas dziwna nie zgadza mi sie nic z odpowiedzią
24 lut 20:05
Kora: dane są dobre tylko ja źle napisałam chodzi o rozłożenie liczby 312 na 3 składniki juz
teraz to nie wiem co to wg znaczy
24 lut 20:29
Eta:
Sprawdziłam, jednak to Ty źle napisałaś w treści; powinny być
składniki
i wszystko ok, liczby duże ... nie zrażaj się ładne wyniki wyjdą
otrzymasz równanie kwadratowe
dla y=120−2x , x < 60
x
2−224x +4800=0 Δ=30 976 ,
√Δ= 176

x=200 −− odrzucamy
x= 24
to y= 120−48=
72 i trzeci składnik 24+192=
216
24,72,216 −−− tworzą ciąg geometryczny
q=3
i suma 24+72+216=
312
24 lut 20:34
Eta:
Ciekawe,,że nie lubicie "dużych" liczb

..... ale dużą
kasę to już tak
24 lut 20:45
Kora: x2−224x +4800=0 ? skąd to? nie mogę dojść .
24 lut 21:05
Kora: 
juz wiem chyba za dlugo dzisiaj siedzę i mi się mózg wyłączył
Dzięki za wszystko
24 lut 21:11
Eta:
y,x>0
y=120−2x y>0 ⇒ 120−2x>0 ⇒ x<60 ⇒ x€(0,60)
i y2=x(x+192) ⇒ (120−2x)2= x2+192x
14400−480x+4x2= x2+192x ⇒ 3x2−672x+14400=0 /:3
x2−224x+4800=0
24 lut 21:14
Eta:
24 lut 21:14