Mateo_GK: mam takie zadanie: 1) wyznacz liczne n wyrazów ciagu arytmetycznego majac dane:
a) Sn=420; a1=7; r=3
i mam takie wzory an= a1+ (n-1) razy r
i a1+an
Sn=---------- razy n
2
b) Sn= 204; r= 6; an=49
c) Sn= 578; a1=58; r= -3
d) Sn= 456 r= -12; an=15
2) Wyznacz roznice r wyrazow ciagu arytmetycznego majac dane:
a) Sn= 518; a1= 50; n=14
b)Sn=728; n=16; an= 63
c)Sn= 1675, n=25, an= 1
d)Sn=2241, n=27, an= 148
3) znajdz sumę
a) wszystkich liczb całkowitych od 0 do 150 włącznie
b)wszystkich liczb parzystych od 0 do 150 włącznie
c) wszystkich liczb nieparzystych od 0 do 150 włącznie
4) suma dwoch pierwszych wyrazow ciagu arytmetycznego rowna sie 27 suma dwoch ostatnich
wyrazow wynosi 105 , a siodmy wyraz wynosi 30, Znajdz pierwszy wyraz i liczbe wyrazow
tego ciagu czyli an
5) Pierwszy wyraz ciagu arytmetycznego i pierwszy wyraz ciagu geometrycznego rowna sie
8. Drugie wyrazy tych ciagow tez sa rowne. Jakie moga byc te ciagi, jes;li trzeci
25
wyraz ciagu geometrycznego stanowi ------ trzeciego wyrazu
16
ciagu arytmetycznego
6) dla jakich wartosci x liczby: x do kwadratu + 1,5x - 2,2x+x+1 tworza ( w podanej
kolejnosci ) ciag arytmetyczny
Prosze o pomoc

!
Zadania musze mieć na jutro!
8 sty 21:17
Basia:
Ty jesteś też Ewelina ? Czekam na odpowiedź ?
8 sty 22:03
Basia:
1a)
Sn=420; a1=7; r=3
wzory masz dobre i wystarczy do nich podstawić
Sn = (a1 + an)*n/2 = (a1 + a1 + (n-1)*r)*n/2
420 = (14 +(n-1)*3)*n/2
840 = 14n +3(n-1)n
840 = 14n +3n2 -3n
3n2 +11n -840 =0
Δ = 121 - 4*3*840
Δ = 121 + 10080
Δ = 10201
√Δ = 101
n1 = (-11-101)/6 <0 odpada
n2 = (-11 + 101)/6 = 90/6 =15
n=15
an = a15 = a1 + 14r = 7 + 14*3 = 7 + 42 = 49
pozostałe musisz zrobić tak samo
8 sty 22:12
Eta:
Basia ! juz Jej napisałam,że zrobimy! duzo pisania!
A ja teraz nie mogę ! ... muszę się
8 sty 22:12
Basia:
2) Wyznacz roznice r wyrazow ciagu arytmetycznego majac dane:
a) Sn= 518; a1= 50; n=14
S14 = (a1 + a14)*14/2
518 = (50 + a14)*7
50 + a14 = 518/7 = 74
a14 =24
a14 = a1 +13r
24 = 50 +13r
13r = - 26
r= -2
pozostałe przykłady identycznie
8 sty 22:14
Basia:
3) znajdz sumę
a) wszystkich liczb całkowitych od 0 do 150 włącznie
b)wszystkich liczb parzystych od 0 do 150 włącznie
c) wszystkich liczb nieparzystych od 0 do 150 włącznie
a)
0 możesz sobie darować
1,2,.....,150
ciag arytmetyczny, a1=1 r=1 a150=150
S150 = (a1+a150)*150/2 = (1+150)*75
dokończ sama
b)
0 jak wyżej
2+4+6+....+150 =2(1+2+.....+75)
to co w nawiasie to S75 z (a)
= (1+75)*75/2=76*75/2
c)
0 jak wyżej
1, 3, 5, ....., 149
ciąg arytmetyczny a1=1 r=2
an = 149 = a1 +(n-1)r
149 = 1 +(n-1)*2
149 = 1+ 2n -2
2n -1 =149
2n =150
n=75
szukamy
S75 = (1 + 149)*75/2 =75*75
8 sty 22:22
Basia:
4) suma dwoch pierwszych wyrazow ciagu arytmetycznego rowna sie 27 suma dwoch ostatnich
wyrazow wynosi 105 , a siodmy wyraz wynosi 30, Znajdz pierwszy wyraz i liczbe wyrazow
tego ciagu czyli an
a1+a2 = 27
2a1 +r =27
-----------------
a7 = a1+6r
a1+6r = 30 /*(-2)
-------------------------
2a1 +r =27
-2a1 -12r = -60
---------------------
-11r = -33
r=3
===============
a1+18 =30
a1 = 12
===============
an-1+an = 105
a1 +(n-2)r +a1 + (n-1)r =105
12 + (n-2)*3 + 12 + (n-1)*3 =105
24 +3n - 6 + 3n -3 =105
6n +15 =105
6n = 90
n = 15
an = a15 = a1 + 14r = 12 +14*3 = dokończ
8 sty 22:28
Basia:
5) Pierwszy wyraz ciagu arytmetycznego i pierwszy wyraz ciagu geometrycznego rowna sie
8. Drugie wyrazy tych ciagow tez sa rowne. Jakie moga byc te ciagi, jes;li trzeci
25
wyraz ciagu geometrycznego stanowi ------ trzeciego wyrazu
16
ciagu arytmetycznego
an - arytmetyczny
bn - geometruczny
a1=b1=8
a2=a1+r = 8+r
b2 = b1*q = 8q
8q = 8+r
-------------------------
b3 = (25/16)a3
b3 =b1*q2 = 8q2
a3 = a1 + 2r = 8 +2r
8q2 = 8 + 2r
-----------------------
r = 8q - 8
8q2 = 8 + 2(8q -8)
8q2 = 8 +16q -16
8q2 - 16q +8 =0 /:8
q2 - 2q +1 =0
(q-1)2 =0
q=1
r=0
są to ciagi stałe
8 sty 22:34
Basia:
6) dla jakich wartosci x liczby: x do kwadratu + 1,5x - 2,2x+x+1 tworza ( w podanej
kolejnosci ) ciag arytmetyczny
x2 + 1
5x - 2
ten trzeci wyraz mi się nie podoba, to na pewno tak nie jest
sprawdź i napisz poprawną wersję
8 sty 22:36
Basia:
x2 + 1
5x -2
2x2 +x +1
trzy kolejne wyrazy ciagu arytmetycznego, czyli
x2 +1 + 2x2 +x +1
5x -2 = -------------------------------
2
10x -4 = 3x2 +x +2
3x2 -9x +6 =0 /:3
x2 - 3x +2 =0
równanie kwadratowe już sobie sama rozwiążesz
8 sty 22:43
Mateo_GK: dzieki pzdr Mateo
8 sty 23:44
Eta:
Raczej! Ewelina? przyznaj sie chociaż za to!
8 sty 23:45
truskawkowa91: proszę o pomoc

Liczby x−3,2x+1,4x+5 są trzema kolejnymi wyrazami
ciągu arytmetycznego.znajdź x.
5 lis 14:59
5 lis 15:03
Aneeettt: suman=a1+a2...+an ciągu (an) jest równa 2n+1. znajdz piąty wyraz ciągu
25 lut 09:58
Aneeettt: kąt α jest kątem ostrym. Sprawdz tożsamość cos α1+sinα + tgα= 1cosα
25 lut 10:05
krystek: | | cosx | | sinx | |
L= |
| + |
| sprowadź do wspólnego mianownika i już |
| | 1+sinx | | cosx | |
25 lut 10:48
krystek: | | c0s2x+sinx+sin2x | | 1+sinx | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| =P |
| | (1+sinx)cosx | | (1+sinx)cosx | | cosx | |
25 lut 10:52
shawn: Sn=2241 n=27 an=148 r=? ANSWERRR pleasee!
16 maj 19:18