Trapez i równoległobok.
Pierwiastek:

Zad. 1. Oblicz pole trapezu równoramiennego przedstawionego na rysunku. Tam gdzie jest kąt to
pise 60 stopni

Zad. 2. Pole równoległoboku o kącie ostrym 30 stopni wynosi 16, a jeden z boków jest dwukrotnie
dłuższy od drugiego boku. Wyznacz obwód tego równoległoboku oraz wysokość między parą boków
krótszych . Stanęłam na rysunku

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć ?
24 lut 19:36
Janek191:
z.1
h − wysokość trapezu
Mamy
h
−− = sin 60o = √3/2 / * 8
8
h = 4 √3
==========
a = 7
b = ?
Mamy
x + b + x = a = 7
Mamy
( 7 −x)2 + h2 = 82
wiec
49 − 14x + x2 + ( 4 √3)2 = 64
x2 − 14 x + 49 + 48 − 64 = 0
x2 − 14 x + 33 = 0
−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −14)2 − 4*1*33 = 196 − 132 = 64
√Δ = 8
x = ( 14 − 8)/2 = 3 lub x = ( 14 + 8)/2 = 11 > 7 − odpada
b = a − 2x = 7 − 2*3 = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pole trapezu :
P = 0,5 *( a + b) *h
P = 0,5 *( 7 + 1) * 4 √3 = 16 √3
==============================
Uwaga : Dane do zadania są z " sufitu ".
24 lut 20:59
Janek191:
Dane są dobre − zmierzyłem inny kąt niż należało.
24 lut 21:01
Janek191:
Dane są dobre − zmierzyłem inny kąt niż należało.
24 lut 21:01
Janek191:
a = 2x
b = x
α = 30o
Pole równoległoboku :
P = a*b* sin α
czyli
P = 2x*x * sin30o = 2 x2 * 0,5 = x2
zatem
x2 = 16
x = √16 = 4
więc
a = 2*4 = 8
b = x = 4
Obwód równoległoboku :
L = 2a + 2b = 2*8 + 2*4 = 16 + 8 = 24
=================================
P = b*h
h − odległość krótszych boków równoległoboku
zatem
4h = 16
h = 4
===========
24 lut 21:09
Pierwiastek: Dziękuję

Bardzo dziękuję
24 lut 21:11
Bogdan:

Korzystając z własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60
o otrzymujemy od razu:
x = 4, y = 3, a = x − y = 1
| | 1 | | 1 | | √3 | |
Pole trapezu P= |
| *7*8*sin60o+ |
| *1*8*sin60o=32sin60o=32* |
| =16√3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i tyle
24 lut 21:22