parametr m i wartość bezwzględna
ela: Określ dla jakiej wartości parametru m równanie ||x − 3| − 4| = m ma dwa rozwiązania?
24 lut 13:04
Krzysiek: Ja nie umiem tu rysowac wiec CI nie narysuje .
Powiem CI jak to zrobic
1 .Rysujesz wykres tej funkcji f(x)=||x−3|−4| tak
a) rysujesz wykres f(x)=(x−3) i przesuwasz go o 4 jednostki w dol −poczytaj o przesuwaniu
wykresu wzdluz osi OX i OY
b) ale masz to w module wiec musisz ta czesc wykresu ktora jest pod osia OX odbic do gory nad
os OX −gdyz z definicji wartosc bezwagledna nie moze byc ujemna . Do tej pory mysle ze
zrozumiale
2. Teraz prosta y=m przesuwasz wzdluz osi OY i patrzysz w jakim przedziale ta prosta przetnie
wykres f(x)=||x−3|−4| w dwoch miejscach . Piszesz ten przedzial i koniec
24 lut 14:37
Mila:

Y=|x−3|−4
Zaraz resztę narysuję w drugim układzie, abyś zrozumiała co pisze p.t
Krzysiek
24 lut 16:22
Mila:

f(x)=||x−3|−4| różowy wykres.
Teraz odpowiedz na postawione pytanie.
24 lut 16:25
ela : {0} dwa rozwiązania
24 lut 22:25
Mila: Rysujesz prostą poziomą
np
y=0 są dwa rozwiązania
y=5 są dwa rozwiązania
czyli
||x−3|−4| =m ma dwa rozwiązania
dla m=0 lub m>4
24 lut 22:37