rozwinięcie dziesietne liczby
aNKA: Zapisujemy liczbę o bardzo długim rozwinięciu dziesiętnym.
Występują w nim po kolei wszystkie liczby naturalne: 0,123456789101112131415....
Jaka cyfra jest na 1111 miejscu po przecinku?
jak to zauwazyc? nie widze tutaj zadnej prawidlowosci..
25 lut 13:14
Janek191:
Liczby jednocyfrowe zajmują 9 miejsc
Liczby dwucyfrowe zajmują 2 * 90 = 180 miejsc
Pozostało 1111 − 189 = 922 miejsca na liczby trzycyfrowe
922 : 3 = 307 , r 1
Ostatnia cyfra, to pierwsza cyfra 308 liczby trzycyfrowej, czyli liczby 407.
Odp. Tą cyfrą jest 4.
==================
25 lut 14:49