Całki
Marcin:
proszę o pomoc w rozwiązaniu tej całki przez podstawienie...
25 lut 00:42
Marcin: źle zapisałem....
miało być
∫ x√3−xdx
25 lut 00:42
ICSP: t =
√3−x
t
2 = 3−x
t
2 − 3 = −x
x = −t
2 + 3
dx = −2t dt
i mam :
| | 2 | |
∫ x * √3−x dx = ∫ (−t2 + 3) * t * (−2t) dt = ∫ 2t4 − 6t2 dt = |
| t5 − 2t3 + C = |
| | 5 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
|
| (√3−x)5 − 2(√3−x)3 = |
| (√3−x)3 [ 3−x − 5] = − |
| * (√3−x)3 * (x |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
+ 2)
25 lut 00:53
Marcin: niezle, tak bym na to nie wpadł, wielkie dzięki
25 lut 01:42