Liczba e
Kris: Oblicz granicę ciągu
an = [(2n−3) / (2n+2)]1−2n
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu krok po kroku.
Z góry dziękuje.
24 lut 12:57
huehuehue: | | 2n−3 | | 2n−3+5−5 | |
lim n→∞ ( |
| )1−2n= ( |
| )1−2n = |
| | 2n+2 | | 2n+2 | |
| | −5 | |
[(1+ |
| )2n+2]{1−2n2n+2=(e−5)−1=e5 |
| | 2n+2 | |
24 lut 13:14
Kris: Ok wyszło mi podobnie, dzięki. Teraz przydała by się pomoc z:
an = [(n2 − 3)/(n2+2)]2n
Mam problem przy końcu zadania gdzie w potędze mam kwadrat.
24 lut 13:34
Kris: Podbijam i proszę o pomoc w 2 przykładzie
25 lut 16:39
Krzysiek: to pokaż jak liczysz
25 lut 16:54
huehuehue: juz sie robi Panie
oto moja pomoc
| | 2n | |
policz na boku granice z potegi nawiasu kwadratowego |
| |
| | n2+2 | |
g=1 bo (e
−5)
0
25 lut 16:59
Kris: Wielkie dzięki. Teraz wszystko stało się jasne
25 lut 18:47