zbadaj czy funkca f ma granice w punkcie x0
zbychu:
a)
b)
| | ⎧ | 3x−2 dla x<−1 | |
| f(x)= | ⎩ | 2x−x2 dla x≥−1 | Xo=−1
|
25 lut 10:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
liczysz granice lewo i prawostronne w podanym punkcie x0 i sprawdzasz czy sa one sobie równe
25 lut 10:05
zbychu: czyli do pierwszego przykładu bedzi
Czuli wyjdzie −
∞ i +
∞ 



dla pierwszego przykladu
25 lut 10:35
Aga1.: a)
Nic nie trzeba kombinować.
25 lut 10:45
zbychu: to jest lewo czy prawo stronna
25 lut 10:48
Aga1.: W a) nie musisz liczyć granicy prawostronnej i lewostronnej, bo 1∊Df
25 lut 10:51
zbychu: a do drugiego jak sie zabrać ?
25 lut 10:52
Aga1.: b) tu musisz liczyć
limx→−1−(3x−2)=−5
limx→−1+(−x2+2x)=−3
25 lut 10:54
zbychu: i na tym konczymy co napisałaś ?
25 lut 10:55
zbychu: i w tym drugimchyba bedzie −2 ? a nie −3?
25 lut 11:00
zbychu: nie no zgadza sie w sumie
25 lut 11:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
Aguś

Nie chcę się czepiać ... ale "bo 1∊D
f" to nie jest powód dla którego nie liczysz lewo i
prawostronnej ... tylko dlatego, że jest to funkcja ciągła na R/{0} ... natomiast mimo
wszystko chyba lepiej żeby Zbychu policzył lewo i prawostronną niż napisał:
jako, że f(x) ciągła na R/{0} to liczę lim
x−>1 f(x)

)
25 lut 11:37
Aga1.:
b) Zapisz odpowiedź
Nie istnieje granica funkcji f w x0=−1, bo granica lewostronna nie równa się prawostronnej.
a) Można tak jak w b, ja jednak nie widzę takiej potrzeby, bo można obliczyć granicę w x0=1
(więc ma granicę)
25 lut 12:06
Janek:

Witam,
mam problem z podobnym zadaniem. Mianowicie:
Zbadaj, czy funkcja
⎧16−x
2/x−4 dla x≠4 (ułamek; jestem tu nowy...)
F(x)=
⎩
√5 dla x=4 x
0=4
4 cze 16:46
Janek: ten ułamek : 16−x24−x
4 cze 16:50