pole trojkata
Antek: Przez punkt P należacy do wnętrza trójkata poprowadzono proste równoległe do jego boków i
otrzymano trzy trójkąty i trzy równoległoboki o wspolnym wierzcholku P.
Wiedząc że pola mniejszych trójkatow wynoszą S1,S2,S3 oblicz pole wyjsciowego trojkata.
Prosze o jakas pomoc, wskazowke...
24 lut 19:00
Mila:

P=P
ΔABC
Δ1∼ΔABC stosunek pól= kwadratowi skali podobieństwa
Δ2∼ΔABC stosunek pól= kwadratowi skali podobieństwa
Δ3∼ΔABC stosunek pól= kwadratowi skali podobieństwa
| | S1 | | S2 | | S3 | | k | | m | | n | |
√ |
| +√ |
| +√ |
| = |
| + |
| + |
| |
| | P | | P | | P | | k+m+n | | k+m+n | | k+m+n | |
| | S1 | | S2 | | S3 | |
√ |
| +√ |
| +√ |
| =1 dokończ |
| | P | | P | | P | |
24 lut 21:20
Antek: czyli P = (√S1 + √S2 + √S3)2
24 lut 23:01
Antek: dzieki

!
24 lut 23:01
Mila: Bardzo dobrze dokończyłeś.
24 lut 23:03