Mianownik jest cały w ułamku :D
kruk : Do dziedziny funkcji f określonej wzorem f(x)= 1√x2+2x−8
24 lut 20:54
Saizou : D:
x
2+2x−8>0 rozwiąż i masz dziedzinę
24 lut 20:55
kruk : A co z pierwiastkiem
24 lut 20:57
Saizou : co może być "pod" pierwiastkiem kwadratowym (w sensie jaka liczba)?
24 lut 20:59
kruk : Nie wiem
24 lut 21:03
kruk : Ale wyliczyłem deltę z tego i nie wyszła mi żadna z odpowiedzi
24 lut 21:04
Saizou : a czy istnieje pierwiastek kwadratowy z liczy ujemnej?
24 lut 21:04
kruk : 
dobra to będzie −4 dzięki
24 lut 21:07
Saizou : pierwiastki parzystego stopnia z liczb ujemnych w zborze liczb rzeczywistych nie istnieją
x2+2x−8>0
x2−2x+4x−8>0
x(x−2)+4(x−2)>0
(x−2)(x+4)>0
x=2 x=−4
ramiona skierowane do góry zatem x∊(−∞:−4) u (2:+∞)
24 lut 21:14