Okrąg wpisany trójkąt prostokatny
alm: Na okręgu o promieniu 1 opisano trójkąt prostokątny, którego przyprostokątne mają długości x i
y.
http://www.zadania.info/1446145
Nie rozumiem skad sie bieże 3 linia w podpunkcie a):
xy−x−y=
√x2+y2
25 lut 14:25
alm: *bierz powinno być
25 lut 14:26
Janek191:
P = P
0,5 xy = 0,5 ( x + y + √x2 + y2 ) / mnożymy obustronnie przez 2
xy = x + y + √x2 + y2 / odejmujemy od obu stron x + y
xy − x − y = √x2 + y2
25 lut 14:38
alm: ok ale dlaczego w następnym kroku nie mamy

:
x
2y
2+x
2+y
2=x
2+y
2
25 lut 14:46
Eta:
2 sposób
|AB|= x+y−2
z tw. Pitagorasa
(x+y−2)
2= x
2+y
2
x
2+y
2+4+2xy−4x−4y=x
2+y
2
2xy−4y−4x+4=0 /:2
xy−2y−2x+2=0
y(x−2)= 2x−2
| | 2x−2 | | 2 | |
y= |
| = 2+ |
| , x≠2 |
| | x−2 | | x−2 | |
25 lut 15:05
Eta:
zastosowałam wzór : (a+b−c)2= a2+b2+c2+2ab−2ac−2bc
25 lut 15:07
Eta:
Dziedzina , x−2>0 ⇒ x€(2,∞)
25 lut 15:10
Janek191:
Skorzystaj z wzoru :
( a − b)2 = a2 − 2ab + b2
======================
Mamy − cd. :
xy − ( x + y) = √x2 + y2 ; podnosimy obustronnie do kwadratu :
(xy)2 − 2*xy*(x + y) + ( x + y)2 = x2 + y2
x2 y2 − 2 x2 y − 2 x y2 + x2 + 2xy + y2 = x2 + y2
25 lut 15:15