Obliczanie wartości wyrażenia przy danym założeniu.
guniesiwy: Oblicz wartość wyrażenia
a2 + 4b22ab
wiedząc, że liczby dodatnie a i b spełniają warunek
a2 − 6b2ab = − 1
Bardzo proszę o pomoc, dzisiaj męczyłem z koleżanką to zadanie przez godzinę czasu i nic
konkretnego nam nie wyszło...
8 gru 15:41
nikka: a masz wynik?
8 gru 15:44
guniesiwy: odp. 2
8 gru 15:52
guniesiwy:
8 gru 16:11
guniesiwy: ponawiam prośbę
8 gru 18:54
guniesiwy: up
9 gru 15:43
nikka: próbowałam, ale też nie chce mi wyjść ... a na pewno wszystko jest dobrze przepisane?
9 gru 15:54
think: a,b > 0 spełniają warunek
a
2 − 6b
2 = −ab
a
2 + ba − 6b
2 = 0
Δ = b
2 − 4*1*(−6b
2) = 25b
2
√Δ = 5b
| | −b − 5b | |
a2 = |
| = −3b ← odpada bo a,b > 0
|
| | 2 | |
czyli z warunku a = 2b
| a2 + 4b2 | | (a − 2b)2 + 4ab | |
| = |
| = ... = 2  |
| 2ab | | 2ab | |
9 gru 16:06
guniesiwy: danke
9 gru 16:31
celina: Nie rozumiem momentu na końcu:
"czyli z warunku a = 2b
a2 + 4b22ab =
(a − 2b)2 + 4ab2ab
Skoro a=2b, to czemu tutaj za a jest jest podstawione −> a−2b
25 lut 11:18
malo umiem: Pomyłka zwykła, bo i tak podstawił 2b za a. Wtedy wszystko ładnie wychodzi
2 maj 12:52