ustawienie cyfr
Emil: Marcin ma zapięcie szyfrowe, w którym jako kod otwierający może ustawić dowolny ciąg złożony z
czterech cyfr od 0000 do 9999. Marcin chce ustawić kod, w którym suma dwóch pierwszych cyfr
będzie równa sumie dwóch ostatnich. Na ile sposobów można to zrobić?
czyli np. 1001, ale jak ja mam okreslic wszystkie mozliwosci?
25 lut 13:12
Aga1.: Trzeba pogłówkować
(0,0,0,0) suma 0 − jedno ustawienie
(1,0,0,1) suma 1 , jak widać takich ustawień jest 4.
(0,1,0,1)
(1,0, 1,0)
(0,1,1,0)
suma 2.( 1+1=2
(1,1,1,1)−−jedno ustawienie
0+2=2−−cztery ustawień
Suma 3
(0+3=3, 1+2=3 4+4 ustawień
suma 4
2+2=4 −−jedno ustawienie
0+4=4
1+3=4
itd.
25 lut 14:18