równania matura rozszerzona
Michał: mógłby ktoś pomóc?
(√2+√3)x + (√2−√3)x=4
25 lut 17:40
krystek: | | 1 | |
podstaw √2+√3=t a √2−√3= |
| |
| | √2+√3 | |
25 lut 17:43
Michał: niestety nie za wiele mi to pomaga

po podstawieniu mam t
x+{1/t}
x =4 tylko co dalej..?
25 lut 17:50
Eta:
(p{2+
√3)
x= t, t>0
t
2−4t+1=0
dokończ... pamiętaj o założeniu
25 lut 17:52
krystek: t
2−4t+1=0 ( nie dopisałam do potęgi x)
25 lut 17:53
Eta:
poprawiam zapis (√2+√3)x= t , t>0
25 lut 17:53
Michał: ok myśle że już z tego spokojnie wybrnę

dzięki wielkie
25 lut 17:55