procenty
motyl: a) O ile procent wzrośnie po roku kwota wpłacona na lokatę miesięczną, której oprocentowanie
wynosi 5%?(odpowiedź podaj z dokładnością do dziesiątej części procenta)
b) Jak długo należałoby oszczędzać na lokacie półrocznej, której oprocentowanie wynosi 6%, by
kwota na lokacie podwoiła się?
3 mar 16:23
hhgfgj: ∞ΩΔΔ
25 lut 19:32
pigor: .., widzę to tak :.
a)
K(1+0,0512)12= (100+x)%K /:K ⇔ 1,00416
12= (100+x)% ⇔
⇔ 1,0510= (100+x)% /*100 ⇔ 105,10= 100+x ⇔ x= 5,1 ⇔
x%= 5,1% . ...
25 lut 19:56
pigor: , a b)
12 lat, a co ty masz w odpowiedzi
25 lut 20:02