Równania i nierówności
G.: Chcę zapytać czy dobrze rozwiązałam ten przykład ?:
x3 + 5x2 = 2x + 10
x3 + 5x2− 2x− 10 = 0
x2(x+5)−2(x+5) = 0
(x2 − 2)(x + 5) = 0
(x− √2 )(x+ √2 ) ( x + 5) = 0
x1 = √2 , x2 = √−2 , x3 = −5
25 lut 16:03
Dominik:
25 lut 16:04
bash:
x2=−√2 
25 lut 16:05
Eta:
x=√2 v x= −√2 v x= −5
25 lut 16:05
G.: no tak tak, błąd w zapisie, ale właśnie o to mi chodziło

a taki przykład ?:
x−2 x − 1 x − 1
−−−−−−−− > −−−−−−−−−−− − −−−−−−−−−− > 0
10 5 2 .
I ja to zrobiłam tak :
x−2 x − 1 x − 1
−−−−−−−− − −−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−− > 0
10 5 2 .
x−2 2x − 2 5x − 5
−−−−−−−− − −−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−− > 0
10 10 10 .
x−2 − 2x − 2 + 5x − 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− > 0 / *10
10 .
x−2 − 2x − 2 + 5x − 5 > 0
4x − 9 > 0
4x > 9 / : 4
x =
94
25 lut 16:24
25 lut 16:26
G.: a no właśnie i tak myślałam, że się tu pomylę.
a więc wychodzi x = 5/4 ?
25 lut 16:31
krystek: Ja nie liczę. Zapisz sprawdzę.
25 lut 16:36
krystek: Ja nie liczę. Zapisz sprawdzę.
25 lut 16:36
G.: jest tak:
x − 2 x − 1 x − 1
−−−−−−−− − −−−−−−−−− + −−−−−−− > 0
10 5 2
x − 2 x + 1 x − 1
−−−−−−−− − −−−−−−−−− + −−−−−−− > 0
10 5 2
x − 2 2x − 2 5x − 5
−−−−−−−− − −−−−−−−−− + −−−−−−− > 0
10 10 10
x−2 − 2x + 2 + 5x − 5 > 0
4x − 5 > 0
4x > 5 / : 4
x = 5/4
25 lut 16:46
G.: twu, tam ma być :
2x −2
−−−−−−−−−
10
25 lut 16:47
G.: Cholera..

nie minus ,tylko plus.
2x + 2
−−−−−−−−−−
10
25 lut 16:47
krystek: Ale po co ta "cholera"?
25 lut 16:50
G.: pół żartem pół serio, bo ileż razy można pisać nie to, co się myśli i się mylić ?. a to typowe
u mnie, stąd to zdenerwowanie
25 lut 16:52
krystek: Tylko
spokój może Ciebie uratować

25 lut 16:53
G.: Coś w tym jest

Dziękuje bardzo za pomoc

.
25 lut 17:01