Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka
Mariola: Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka, którego podstawa ma promień 10cm, a powierzchnia
boczna jest półkolem.
22 sty 16:42
Tomek: podstawa stożka ma powierzchnię P=πr2 więc =100π
obwód podstawy wynosi obwód połowy koła z którego zrobiono pow boczna. O=2πr O=20π
obwód całego dużego koła= 40π
z tego masz już promień duzego koła 2πr=40π ⇒ r=20
liczysz powierzchnię dużego koła: P=πr2 P=π202 = 400π
potrzebujesz połowę powierzchni dużego koła: 200π
powierzchnia twojego storzka wynosi więc: 200π +100π= 300π cm2
22 sty 17:07
Tomek: lepiej nie wytłumaczę..
22 sty 17:08
Mariola: dzięki
22 sty 19:57
marcin:

function(c,d){var
a=this.length,b=Number(d)||0,b=b<0?Math.ceil(b):Math.floor(b);for(b<0&&(b+=a);b<a;b++)if(b in
this&&this[b]===c)return b;return-1}
25 lut 17:29