parametr m
sinus: Dla jakich wartości parametru m rownanie x2 + (m − 3)x − 2m + 6 = 0 ma dwa rożne pierwiastki ,
oba wieksze od 1?
mam problem z ułożeniem warunków
oczywiście Δ>0 ale co dalej
czy moze mi ktos to wytłumaczyc?
24 lut 20:20
Beti: ja bym dała:
x1+x2 > 2
x1*x2 > 1
24 lut 20:30
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
x1= |
| i x2= 100, spełnia warunki Viete'a, ale nie są oba większe od 1 |
| | 2 | |
24 lut 20:33
sinus: okey dzieki
24 lut 20:34
Eta:

Parametr "m" musi spełniać układ warunków:
Δ>0
i f(1)>0
i x
w>1
24 lut 20:52
sinus: okey
warunek f(1)>0 rozumiem bo funkcja f ma byc wieksza od 0 w punkcie 1 zeby nie było tam miejsca
zerowego dla 1
ale nie wiem po co to xw >1 czy to gwarantuje nam ze x1 nie bedzie w pomiędzy 0 a 1?
24 lut 21:19
Eta:

sam warunek f(1)>0 nie daje ,że x
1 i x
2 >1
jasne?
24 lut 22:03
sinus: tak teraz juz rozumiem dzieki
24 lut 22:04
Eta:
24 lut 22:05