testy
Ala: jesli x2 + y2 = 84 i xy = 35, to kwadrat sumy liczb x, y jest równy ?
25 lut 18:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
(x+y)2 = x2+2xy+y2 = (x2+y2) + 2*(x*y)
wzory skróconego mnożenia się kłania
25 lut 18:26
Ala: a jak dalej ? podstawiac czy jak
25 lut 18:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... podstawiasz ... dane z zadania
25 lut 18:37
Licealista: Tak podstawić.
25 lut 18:39
pigor: .... lub, np. tak:
x2+y2=84 i xy=35 /* 2 ⇔ x
2+y
2=84 i 2xy= 70 /+ stronami ⇔
⇔ x
2+2xy+y
2= 154 ⇔
(x+y)2= 154 − szukany kwadrat sumy x i y .
25 lut 18:47
Eta:
Można też tak:
x
2+y
2=(x+y)
2−2xy ⇒ (x+y)
2−70=84 ⇒ (x+y)
2= 154
25 lut 18:54