równania
MAGDA 667: Rozwiąż równanie
(x − 5)2− (x − 3)2=4(x − 2)
24 lut 16:41
Eta:
Po lewej stronie skorzystaj ze wzoru a2−b2=(a−b)(a+b)
(x−5−x+3)(x−5+x−3)=4(x−2)
−2(2x−8)= 4(x−2)
dokończ...
24 lut 16:44
bezendu: x=3
24 lut 16:45
MAGDA 667: ty rozwiąż
ja próbuje i mi nie wychodzi cos
24 lut 16:47
bezendu: @Magda667 nie umiesz nawet dokończyć?
24 lut 16:51
MAGDA 667: inny wynik mi wychodzi
24 lut 16:53
Eta:
−4x+16=4x−8 ⇒ 8x=24 ⇒ x=3
24 lut 16:54
asdf: haha "ty rozwiąż"
24 lut 16:56
Eta:
24 lut 16:56
Malinka: (x−5)2−(x−3)2=4x(x−2)
(x−5)(x+5)−(x−3)(x+3)=4x−8
x2−52−x2−32=4x−8
x2 sie zredukuje z −x2
−25−9=4x−8
−25−9+8=4x
4x=−25−9+8
4x=−26 /4
x=−6.5
24 lut 20:06
bezendu: @Malinka źle masz
24 lut 20:07
asdf: x=1
24 lut 21:59
bezendu: @asdf x=1 ?
24 lut 22:06