proszę o pomoc
Asia: W trójkącie prostokątnym wysokość opuszczona na przeciwprostokątną dzieli ją w stosunku 9:16.
Oblicz stosunek:
a) długości przyprostokątnych tego trójkąta
b) pól trójkąta, na które wysokość dzieli ten trójkąt
25 lut 13:10
Asia: proszę o pomoc
25 lut 13:13
Asia: chociaż jakieś wskazówki
25 lut 13:17
krystek:

i wiedz ,że h
2=9x*16x i podobieństwem Δ gdzie β=90−α
25 lut 13:21
Asia: Skąd wiadomo że h2=9x*16x?
25 lut 13:25
Asia: ?
25 lut 13:30
zima:

a) z trójkątów podobnych:
a
2 = 225
a = 15
z tw. Pitagorasa: 15
2 + b
2 = 25
2
225 + b
2 = 625
b
2 = 400
b = 20
czyli:
| | a | | 15 | |
|
| = |
| = ... dokończ |
| | b | | 20 | |
więc:
| | PT1 | | | |
|
| = |
| = ... dokończ |
| | PT2 | | 8h | |
25 lut 13:31
szypki: Nie dodałeś ułamka środkowego
21 mar 19:45
szypki: KUTOSYYYY
21 mar 19:46