Podstawiłem ale nie potrafię wyliczyć pomożecie
Robert: Wyrażenie W=(sin60−sin45)(sin60+sin25)ma wartość
24 lut 21:16
Saizou : tam na pewno jest sin25 ?
24 lut 21:17
Robert: Sory (sin60−sin45)(sin60+sin45)
24 lut 21:18
Saizou : zauważmy wzór skróconego mnożenia a
2−b
2=(a+b)(a−b)
zatem
(sin60−sin45)(sin60+sin45)=(sin60)
2−(sin45)
2 (podstawmy wartości z tabelki
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html )
| | √3 | | √2 | | 3 | | 2 | | 1 | |
i uzyskujemy ( |
| )2−( |
| )2= |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
24 lut 21:49
Robert: Dzięki wielkie
24 lut 22:51
Mila: Saizou
24 lut 22:56
pika: (sin45)2
29 kwi 17:01