wielomiany
witek: dane są wielomiany
W(x)=x2+3x+2
F(x)=ax+b H(x)=−2x3−3x2+5x+6
Wyznacz współczynniki a b dla których wielomiany W(x) * F(x) oraz H(x) są równe
10 cze 17:15
ICSP: W(x) * F(x) = H(x)
(x
2 + 3x + 2)(ax + b) = −2x
3 −3x
2 + 5x + 6
a = −2
b = 3
spr. :
(x
2 + 3x + 2)(−2x + 3) = −2x
3 −6x
2 − 4x + 3x
2 + 9x + 6= −2x
3 − 3
2 + 5x + 6
10 cze 17:17
witek: a mozesz to zapisac jak to obliczyles
10 cze 17:20
ICSP: otóż nie ma co liczyć .
wymnażając wielomian otrzymasz :
ax3 + coś tam + 2b = −2x3 −3x2 + 5x + 6
z tego otrzymujesz :
ax3 = −2x3
2b = 6
a = −2
b = 3
Wystarczy zauważyć taki trick i zadanie z głowy. Tylko niestety trzeba go sprawdzić później czy
współczynniki przy x2 oraz przy x będą się zgadzały ponieważ jak widziałeś nie sprawdzałem
tego w toku rozwiązywania zadania. Jeżeli chcesz robić schematycznie to :
1. Wymnażasz wielomian.
2. Tworzysz układ 4 równań z dwiema niewiadomymi.
3. Wszystko w tym układzie musi się zgadzać.
10 cze 17:23
jkljkl:
25 lut 00:52