matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 727,
726
,
725
,
724
,
723
,
722
,
721
,
720
, ...,
całe
Zadania
Odp.
3
ol:
Narysuj przedział 2x< 6−x < 2+3x
3
gosc:
Ważne pytanie:
22
neveragainmaths:
rozwiązanie równania x ( x − 6 ) + 6 = ( x − 1 )
2
− 3 należy do przedziału: a) (−
∞
,3)
3
ralka:
Ze zbioru liczb 2,3,4,5,6,7 losujemy kolejno dwie liczby bez zwracania. Sprawdź niezależność zdarzeń:
70
kacper:
:::rysunek::: Wiem, że rysunek woła o pomstę do nieba, ale nigdy nie posiadałem zdolności plastycznych i
3
ol:
Cenę garsonki najpierw podwyższono o 20%, a potem obniżono 0 40% i teraz kosztuje 150zł. Jaka był jej początkowa cena?
4
ol:
Bluzka kosztowała 40zł, po podwyżce cena wzrosła do 55zł. O ile procent wzrosła cena?
7
TOmek:
Jak jest róznica miedzy uzyciem i kiedy uzywamy "u"− a kiedy "v"
4
russel:
:::rysunek::: Oblicz pole zacieniowanej figury (chodzi o fragment koła bez trójkąta)
7
Errant:
Mam taki problem załóżmy że mamy taka funkcje z parametrem : (m−2)x
2
−2(m+3)t+m+1=0
15
kaśka:
jakie jest stężenie jonów oksonowych w roztworze . którego pH= 2,80
?
15
XYZ:
Punkty B = (4, 1) i D = (2, 7) sa˛ przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD. Wyznacz równanie przeka˛tnej AC tego rombu.
1
Lukas:
Jak i o ile zmieni się pH jeżeli do 0,5 dm
3
wody wprowadzimy 11,2 dm
3
chlorowodoru?
3
DorotkaWaWa:
Dla jakich wartosci parametru m równanie nie jest sprzeczne?
0
ol:
(9a
2
* b
4
)
0,5
/ 3ab
7
Dociekliwy:
Czy
√
x
2
= (
√
x
)
2
?
1
QWE:
pigor zerknij http://matematyka.pisz.pl/forum/132891.html
3
ol:
Jak rozwiązuje się tego typu wymysły? ;>
75
blogther:
Rozwiaz nierównosc | 6 − 2x| − 4 ≤ |5 + 3x|.
7
aqlec:
Wykaż że dla dowolnego m∊R równanie −x
3
+x
2
(2−m
2
)+x(2m
2
+4)−8=0 ma trzy pierwiastki. Dla jakiej wartości parametru m suma pierwiastków tego równania ma wartośc największą?
1
Daria:
W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości 6 i 8 połączono wierzchołek C kąta prostego ze środkiem D przeciwprostokątnej. Długość odcinka CD jest równa
11
Daria:
Wartość wyrażenia (sin 15∘ − cos15 ∘)
2
+ (co s15∘ + sin1 5∘)
2
jest równa 2?
9
kwachu:
∫(−6x+6)/(x
2
− 3x + 2)dx Jak się za to zabrać?
2
Daria:
Która z podanych prostych jest styczna do okręgu x
2
+ y
2
+ 8y = 0 ? A) y = 0
6
Daria:
Dany jest nieskończony rosnący ciąg arytmetyczny (an) o wyrazach dodatnich. Wtedy A) a
5
+ a
1
1 = a
8
13
QQQQ:
Do zbioru rozwiązań nierówności (x + 4 )(x − 3) > 0 należy liczba A) 7 B) 3 C) − 3 D) 1
40
ANULKA:
11) dany jest wielomian W(x)= −2x3 + 3x2 +m2x − 10 , gdzie m jest parametrem i m∊R a) dla jakich wartosci parametru m , reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+2) jest
0
loko:
maturka z polskiego − mała informacja
19
mazel:
Rozwiaz nierownosc
1
matmus:
Liczba punktów wspólnych okręgu o równaniu (x + 2)
2
+ (y − 5)
2
= 25 z osiami układu współrzędnych jest równa?
16
QQQQ:
√
2
−1
Po usunięciu niewymierności z mianownika ułamka
jaką otrzymamy liczbe?
√
2
+1
2
matmus:
Jaki wielokąt wypukły ma trzy razy więcej przekątnych niż boków?
3
zaq:
Jak się robi takie zadania
Proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie Liczbę 4 przedstaw w postaci sumy dwóch składników tak, aby suma ich kwadratów była
1
kila:
Rozłóż na czynniki liniowe trójmian kwadratowy y = x
2
− x − 12.
5
maturzysta:
Z polskiego ; ) Podeślijcie mi wygląd dworku szlacheckiego w Granicy Zofii Nałkowskiej.
0
granica na maturze:
witam mam pytanie − w programie matematyki rozszerzonej są granice ciągu/funkcji?
0
xax:
Dana jest funkcja f(x)=(√2/2)
(
x
2
−2x+2) określona na zbiorze D=<0, 4> .
1
psik:
Jaka jest kolejność wykonywania działań w przesunięciach wykresu? np. jak mam moduł i przesunięcie w takich przykładach to co będzie pierwsze? :
5
bialykruk:
sixα*cosα
1
tg
2
α
=
+
cos2α+sin
2
α
2
2
Podaj konieczne zalozenia
2
Yay:
ludzie co to jest spodek wysokości ostrosłupa?... lub dowolnej bryły?
1
Mateusz:
1
16
−4
:(
)
2
64
16
ANULKA :
W CIAGU GEOMETRYCZNYM SA DANE a
2
=1 , a
5
=
1
8
. wyznacz wyraz pierwszy i iloraz
18
Alicja14:
11) dany jest wielomian W(x)= −2x
3
+ 3x
2
+m
2
x − 10 , gdzie m jest parametrem i m∊R a) dla jakich wartosci parametru m , reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+2)
1
Latte:
http://matematyka.pisz.pl/strona/2586.html
4
fanaberia:
Rozwiąż równanie sin4xcos2x+16sinxcos
3
x=4sin2x w przedziale <0,2π>.
5
ricko:
Wyznacz w zależności od parametru liczbę rozwiązań równania | {1\over 3
x
} − 3| +m = 0
6
Jeruzalem:
Wiem, że to kijowy moment ale czy możecie mi polecić jakąś książkę do algebry liniowej i przy okazji zaznaczyć czy to jest łatwy dział
5
handball93:
W urnie są kule białe i 3 razy więcej kul czarnych. Losujemy jednocześnie dwie kule. Wyznacz liczbę kul białych w tej urnie, jeśli wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania pary kul tego
1
Hiromi_Ise:
w trójkącie ABC mamy dane: |AC| =
√
3
i kąt ACB to 90
0
. Przez wierzchołek C poprowadzono prostą, która utworzyła z bokiem AC kąt 60
0
i przecięła bok AB w punkcie D tak, że |AD| :
0
kaśka:
a takie : jakie jest stezenie jonow wodorotlenowych w roztworze o ph= 8. 90?
1
Maslanek:
Kolejna... Obliczyć pochodną.
3
guest:
Kąt α jest ostry i sinα=1 − t. Wyznacz cosα.
7
asdf:
Dany jest nieskończony rosnący ciąg arytmetyczny (an) o wyrazach dodatnich. Wtedy
4
azsxdc:
Jeżeli mam tylko sam środek okręgu to jak mam obliczyć r?Głownie chodzi mi o to co podstawić za c
6
maj.a:
obl. pochodne funkcji: f(x)=3
x
x
3
1
qq:
czesc jak jest dziedzina funkcji :
14
blogther:
prosze o sprawdzenie Uzasadnij ze 80
27
< 28
36
.
8
Grześ1992:
oblicz objętość bryły ograniczonej wymienionymi powierzchniami: x=0 , y=1 , 2x+y=5 , z=0 , z=xy , chciałbym żeby mi ktoś podał przedział dla x i y bo ja mam
4
miki:
Witam Poszukuję odpowiedzi do Lubelska Próba Przed Maturą poziom podstawowy Luty 2012 ?
1
els:
mamy ostrosłup czworokątny o boku a i kącie nachylenia sciany bocznej do płaszczyzny podstawy α. oblicz stosunek objętości kuli opisanej na tym ostrosłupie do objętości kuli wpisanej w ten
15
roman JJ:
:::rysunek::: proszę tylko o sprawdzenie ( ł a t w e )
2
jonas47:
Witam, otóż mam problem z takim zadankiem: Rozwiąż nierówność:
2
madzia:
w moich tablicach matemat. mam wzór na
a
1
(1−q
n
)
s
n
=
1−q
i n*a
1
to te daw warunki muszą być spełnione? czy albo liczymy to pierwsze tylko czy drugie..?
6
Ewelinka:
Wykaz ze dla kazdego kąta ostrego alfa prawdziwy jest wzor cos alfa − cos
3
alfa / sin alfa − sin
3
alfa = tg alfa
6
Dociekliwy:
Rozwiąż nierówność: −x > −1
2
robertn5012:
Mam problem z zadaniem. Treść zadania:
4
gorzy:
Spośród liczb: 1,2,3...9 losujemy bez zwracania pięć liczb, które zapisane w kolejności losowania utworzą ciąg pięcioelementowy. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że będzie to ciąg
1
mazel:
Sposrod bokow trojka rownobocznego i jego wysokosci wybrano losowo 2 odcinki a − oblicz prawdopodobienstwo,ze wybrane odcinki sa rownej dlugosci
3
Maslanek:
Obliczyć pochodną:
19
blogther:
prosze o sprawdzenia zadania
mam pytanie co do zadanie 11
0
kamina:
:::rysunek::: Latawiec ma wymiary: dłuższe boki 80 cm, kąt między nimi 30 stopni. Oblicz pole większego
2
Łoś:
czemu takie przekształecenie jest prawdziwe?
6
pomocy:
4
1
/2 − 4
−
1
4
0
− 0,5
14
stryq:
Rzucono 2 razy kostką sześcienną do gry i określono zdarzenia: A − liczba wyrzuconych za kazdym razem oczek jest liczba pierwsza
3
wilczy:
Jeden z kątów trójkąta ma miarę 50 stopni. Oblicz miarę kata, jaki tworzą dwusieczne dwóch pozostałych kątów tego trójkąta.
20
gorzy:
x+1
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = log
(x
3
− 3x + 2)
x+3
No więc wiem jakie powinienem zrobić założenia, ale w odpowiedziach mam że dla U{ x + 1 }{ x +
23
cywil i hwdtel:
Jeśli w ruchu harmonicznym amplituda wynosi
√
113
cm ,to przy jakim wychyleniu
6
Maslanek:
Obliczyć pochodną:
6
yy:
zadanie z kombinatoryką i sposobami liczenia:
12
madzia:
mam pytanie,kiedy ciąg nie jest monotoniczny
bo kiedy wynosi np −3n−20 to wiem, że jest malejący,jestem również ciekawa czy może wyjsc np jakaś liczba,powiedzmy 3(lecz jescze mi taka
1
werona:
jak narysować wykres funkcji logarytmicznej g(x)=−logprzy podstaie 2 z(x−3) + 2?
17
mrKaczorrro:
:::rysunek::: Proszę o pomoc
9
oleńka00:
byłabym wdzięczna za ten dowód udowodnij,że b
k
*
b
n
−
k
+
1
=b
1
*b
n
,gdzie 1<k<n ,k∊n
6
ala:
jak to było z tym ciągiem arytm.
0
Aletha:
Ile jest liczb pięciocyfrowych, spełniających jednocześnie następujące cztery warunki: (1) w zapisie tej liczby nie występuje cyfra 4,
2
mrKaczorrro:
Proszę o pomoc
W trapezie równoramiennym przekątna ma długość i tworzy z dłuższą podstawą kąt o mierze .
3
guest:
2
x
2
−16
Dziedziną wyrażenia wymiernego
:
jest.
x
x+1
1
Anit:
Jak policzyć pochodne kiedy mamy potęgę "n":
√
x
n
8
paulinka93:
proszę o pomoc− niech an bedzim.e ciągiem aytm. skończonym.udowodnij,że a
k
+a
n
−
k
+
1
=a
1
+a
n
...
4
paulinka93:
Wiadomo że suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu marta: Wiadomo że suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu (an) wyraża się wzorem: Sn=2n2+3n
11
M4ciek:
1
Oblicz pochodną : y= (
) .
2arcsinx
Ja robię tak ,ale wynik jakiś inny :
2
wilczy:
cosα−cos3α
sin3α−sinα
=tg2α
6
madzia:
Rozwiąż równanie 3 + 6 + 9 + 12 + ... + 3(n−1) = 133 − (5,5 + 7 + 8,5 + ... + (4 + 1,5n)), gdzie n należy do
11
kulka:
sin
2
x +
√
3
cos
2
= (
√
3
+1)sinxcosx
17
QWE:
Jak to udowodnic?
3
√
7+5
√
2
−
3
√
5
√
2
−7
= 2
0
Wioleta:
Witam! Mam pewne zadanie, z którym nie umiem sobie poradzić, widziałam całe rozwiązanie, ale w ogóle nic z tego nie rozumiem.
1
paulinka93:
Niech (c1,c2,c3,c4,c5) bedzie ciagiem geometrycznym o wyrazach (c5,6c3,27c1) ciagiem arytmetycznym. Wynacz wszystkie mozliwe wartosci ilorazu ciagu cn.
32
blogther:
zadanie do sprawdzenia Spośród wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych wybieramy jedną liczbę. Jakie jest
4
psik:
Udowodnić tożsamości trygonometryczne:
cos(x−y) − sin(x−y)
cosy+siny
=
cos(x+y) − sin(x+y)
cosy−siny
oraz cos
2
(x+y) − cos
2
(x−y) = −sin2xsin2y
6
herb:
3
Wiadomo, że log
5
11 = a. Wykaż, że log
1
2
1
5
√
5
=
. Pomożecie?
4a
3
bajka:
Nie obliczająć pierwiastków x1=a, x2=b równania 10x
2
+5x−2=0 oblicz wartość wyrażenia
1
Hiromi_Ise:
Z prostokątnego kawałka blachy miedzianej o wymiarach 5 na 4 dm wycięto w rogach jednakowe kwadraty. Po złożeniu blachy i zlutowaniu odpowiednich krawędzi otrzymano prostopadłościenny
0
Felek:
Witam, Moglibyście mi polecić jakąś przystępną książkę z mechaniki ?
2
Kosmo:
Prosta y= −x+3 przecina parabolę o równaniu y= x
2
− 6x +7 w punktach A i B. Napisz równanie obrazu tej paraboli w przesunięciu o wektor WA + WB, gdzie W jest wierzchołkiem danej
1
hwdtel:
Mały Bartek wciąga pod górkę (łagodny stoczek o niewielkim kącie nachylenia α do poziomu)
2
sylwia:
co z tego wynika:
18
Basiek:
a) Oblicz wartość wyrażenia
2sin
2
50−1
=
2ctg95*cos
2
175
3
xom:
Jak obliczyć resztę z dzielenia wielomianu przez dwumian? np w(x)=x
3
−
2
m
x
2
+mx−2 przez dwumian x−2
6
robertn5012:
Rozwiąż niepewność: x
4
− 10x
2
+ 9>0
16
123:
JĘZYK POLSKI − POWTÓRKA DO MATURY − NAJWAŻNIEJSZE ZAGADNIENIA Z LEKTUR
7
xzy:
W pudełku są cztery kartki ,na których wypisano liczy : −1,1,2,3 ( na każdej kartce jedną liczbę). Losujemy jedna kartkę ,zapisujemy liczbę i zwracamy kartkę do pudełka. Następnie
19
ASD:
Ix
2
−xI − Ix−5I ≤ 3 nie wiem jak mam rozpatrzyc pierwszy moduł
27
Paulina :
Z talii 52 kart losujemy dwie. Oblicz prawdopodobienstwo otrzymania: a) dwoch kroli
117
kacper:
Dane są punkty S(2,1) oraz M(6,4). Równanie okręgu o środku S i przechodzącego przez punkt M ma postać?
143
Vizer:
GAZETA WYBORCZA 27 kwiecień 2011 Poziom rozszerzony z matematyki.
29
karolka21:
narysuj wykres funkcji y= 2
x
+
3
− 4 i opisz jej własności...
5
kylo90:
w tabeli zapisano po ile rodzeństwa mają uczniowie kl. 3b. Oblicz odchylenie standardowe dla tego zestawu danych. Wynik zaokrąglij do 0,01.
5
gosc:
Za nic nie moge zrozumiec wariacji bez powtórzeń, może ktos wytłumaczyć?
Tzn w niektórych przypadkach coś ogarniam ale nie zawsze i to mnie boli... Pomóżcie.
4
Shersken:
Narysuj wykres funkcji f okreslonej wzorem f(x)= −2 dla x∊ (−
∞
,−1> −x
2
+2x+1 dla
3
Hania:
Trapez równoramienny, którego podstawy mają długości 6 i 10 oraz kąt ostry ma miarę 60st. obraca się wokół dłuższej przekątnej. Oblicz objętość i pole powierzchni powstałej bryły.
11
paulinka93:
:::rysunek::: rozszerzenie−matura w oparciu o wykres określonej wzorem wyznacz wartosci a,b,c
1
Artur:
Oblicz, nie uyzwając kalkulatora: cos
π
8
;
3
paulinka93:
proszę o pomoc...rozszerzenie dla jakich liczb a i b punkty A(6,2),B(0,1) należą do wykresu y=log
3
(ax+b)?
4
Anita:
Ktoś na tablicy rozwiązał przykład i nie rozumiem tego rozwiązania. Mógłby mi ktoś wyjaśnić skąd się to wzięło? A więc tak:
9
kylo90:
Pewien sprinter brał udział w 4 biegach, w których osiągnął następujące czasy: 10,4 s, 10,3 s, 10,6 s, i 9,9 s. Oblicz odchylenie standardowe tych wyników.
3
ania21:
W kulę o promieniu R wpisano walec. Tworząca walca jest widziana ze środka kuli pod katem 120st. Oblicz pole pow. całkowitej walca.
2
matroz:
x
2
+4x+5
mamy wzór funkcji f(x)=
x
2
+4x
wykres funkcji g powstanie po przesunięciu o wektor [2,2] funkcji f. czy w takim razie wzór funkcji g obliczę działaniem:
3
karol3:
wykaż że dla każdego m ciąg (
m+1
4
,
m+3
6
,
m+9
12
) jest arytmetyczny
3
werona:
Ma ktoś jakąś powtórkę do matury z matmy rozszerzonej? albo jakieś zadania?
4
karol3:
wyrazami ciagu arytmetycznego a
n
są kolejne liczby naturalne które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2. ponadto a
3
= 12 oblicz a
15
5
kylo90:
Na wierzbie rośnie 15 gruszek i 5 jabłek. Magda potrząsa drzewem tak długo, aż z drzewa spadną 2 owoce. Oblicz prawdopodobieństwo, że z drzewa spadnie co najmniej jedna gruszka.
0
Danieloo:
Wielomian W ma postać W(x) = x
5
+ ax
4
+ bx
3
+ cx
2
+ dx, gdzie a,b,c,d są pewnymi liczbami rzeczywistymi. Wiedząc dodatkowo, że W(2)=2, W(4)=4, W(6)=6, W(8)=8, oblicz W(10) (bez
5
asdf:
Dla zapominalskich
1
olaaaa222:
Rozważmy Pięciokąty o obwodzie 2 zbudowane z prostokąta i trójkąta prostokątnego równoramiennego. Jakie największe pole moze mieć taki pięciokąt? proszę o dokładne rozpisanie
4
ANULKA14:
znajdz ciag arytmetyczny w ktorym wyraz czwarty wynosi 11 a dziesiaty 29.
21
ANA:
ile punktow wspolnych maja okrag o : x2 − 2x+y2 − 4y − 20=0 oraz prosta k : 3x − 4y + 5=0
4
alicja1:
Oblicz: a) log
√
3
x= −2
1
Janek:
:::rysunek::: Oblicz z jaka siła walec napiera na ścianę i deskę.
3
els:
y = |(|x|+1)
2
− 2|
0
RR:
[ −cosx dla −π≤x≤0
9
paulinka93:
:::rysunek:::
0
olaaaa222:
Rozważmy Pięciokąty o obwodzie 2 zbudowane z prostokąta i trójkąta prostokątnego równoramiennego. Jakie największe pole moze mieć taki pięciokąt? proszę o dokładne rozpisanie
0
olaaaa222:
1
123:
Dany jest równoległobok o bokach równych 4,6 i kacie miedzy nimi 120
o
. równoległobok ten obraca sie dokoła prostej przechodzacej przez wierzcholek kata ostrego, prostopadlej do
16
tatiankaaa:
wyznacz wszystkie wyrazy ciągu an= n
4
− 4n
2
dzięki z góry
76
tabi:
Miara jednego z kątów ostrych w trójkącie prostokątnym jest równa α . Uzasadnij, że spełniona jest nierówność sinα − tgα<0 .
2
Milena:
Napisz równanie okręgu,którego środek należy do osi y,przechodzącego przez punkty A=(3,0) i B=(−5,4).
13
asiennkalata:
liczby a−1, 2, a−4 tworzą ciąg geometryczny malejący wyznacz a1 PROSZĘ O POMOC
1
nika:
Suma wszystkich krawędzi prostopadłościanu o podstawie kwadratu = 56, przekątna prostopadłościanu ma długość
√
82
. Oblicz objętość i pole całkowite prostopadłościanu,
2
ktos:
Oblicz (7+x)
3
i wynik przedstaw w postaci a+b
√
5
Prosze o pomoc
jak to wyliczyc
4
onas:
W trapezie ABCD w kt AB||CD przedłużono boki BC i AD do przecięcia w punkcie O. Dł. odc wynoszą |AD|=4; |OD|−=5; |BC|=4 i jedna trzeciia. Wtedy dł. OC jest równa?
4
sara:
dla jakich wartosci parametru a rozwiązaniem układu nierownosci
6
Hiromi_Ise:
x
x
5
sin
4
+cos
4
=
rozwiązać w przedziale (−π,π). Z góry dziękuję za pomoc
2
2
8
15
onas:
Wyznacz równanie prostej zawierającej środkową CD trójkąta ABC, którego wierzchołkami są punkty: A=(−2;−1), B=(6;1), C=(7;10)
5
onas:
Wykres funkcji f(x) = 3(x+1)
2
− 4 nie ma punktów wspólnych z prosta o równaniu
? i dlaczego tak?
3
onas:
Pewnego słonecznwego snia cień pana Jana był półtora razy dłuższy od cienia jego syna. Jak wysoki jest pan Jan, jeśli jego syn ma 1,2m wzrostu?
2
onas:
Udowodnij, że jeżeli ciąg (an) jest ciagiem arytmetycznym, to ciag bn=7
a
n
jest ciagiem geometrycznym.
2
onas:
Prosta k ma postać 2x−3y+6=O. poidaj równanie prostej prostopadłej do prostej k i przechodzącej przez pkt A=(−2;4)
7
QWE:
kiedy stosuje sie metode wyznaczników, do jakich typów zadań
5
123:
Środkowe w trójkącie ABC przecinają się w punkcie P odległym od wierzchołka A o 6 cm. Wobec tego środkowa poprowadzona na bok BC ma długość ?
1
Patryk:
http://www.zadania.info/d288/4252657
26
paulinka93:
mam problem z tym:( oblicz sumę rozwiązań równania (x−3)(x−1)=0 czyli x=3 ⋀ x=1
10
tabi:
jak z
n!
Ω=
zrobic
2! (n−2)!
3
pauliś:
oblicz całkę nieoznaczoną
24
anonim:
W pewnym sklepie ceny wszystkich płyt CD obniżono o 20%. Zatem za dwie płyty kupione w tym sklepie należy zapłacić mniej o?
1
astra:
Jak obliczyć tą całkę:
7
Danio:
Dane sa dwa kolejne wierzchołki kwadratu A= (4, −2), B= (−6, −4). Wyznacz współrzędne wierzchołka D tego kwadratu, jeśli wiadomo, że należy on do 1 ćwiarki układu współrzędnego
1
turnbacktheriver:
Wyznaczanie dziedziny funkcji. Mam tylko jedno pytanie, co do przykładu nr 1 z grupy 1 z tej strony: http://mathelp.neostrada.pl/FUNKCJE_1.pdf Chodzi mi o to, czy powinienem uznać, że wyrażenie podpierwiastkowe jest większe
8
Danio:
Rozwiaz nierownosc −9x
2
−6x −1 ≥ 0 delta mi wychodzi 0 wiec jest jeden x i nie wiem czy to tak ma isc
2
tabi:
Jeden z końców odcinka leży na paraboli y=x
2
, a drugi na prostej o równaniu y= 2x − 6 . Wykaż, że długość tego odcinka jest nie mniejsza od
√
5
.
7
Danio:
Wykaz ze ciag o wzorze ogolnym an= −4+ n√13 jest arytmetyczny
6
tabi:
(x+1)
2
x=−1 i x=−1
8
ewa:
Ciąg arytmetyczny an jest określony wzorem an=−2 +1 na n dla n ≥1. Różnica tego ciągu jest równa?
6
karol:
jak rozwiązać −m
3
+9m=8
1
maciek:
:::rysunek::: W trójkącie prostokątnym równoramiennym poprowadzono środkowe z wierzchołków kątów ostrych.
4
blogther:
:::rysunek:::
prosze o sprawdzenie
9
paulinka:
proszę o pomoc
Istnieje taki kąt ostry α dla którego prawdziwa jest równość sin α=
1
5
?
9
Unicorn792:
Pola dwóch prostokąta podobnych wynoszą 30 i 90. Obwód większego prostokąta wynosi 42. Oblicz boki obu prostokątow. Wyszła mi skala pierwiastków Z 3 i nie wiem co dalej zrobić.
1
jaaa:
Prawdopodobieństwo zdarzenia A jest dwukrotnie większe niż prawdopod. zdarzenia B oraz dwukrotnie mniejsze niż prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego do B.
5
ktos:
4,5% liczby x jest równe 48,6. Liczba x jest równa: A. 1080 B.108 C. 48,6 D. 4,86
5
tabi:
(x+1)
2
3
Kinaa:
W jednokładności o środku S i skali k obrazem okręgu o równaniu (x + 3)
2
+ (y + 1)
2
= 1 jest okrąg o równaniu (x −3)
2
+ (y−2)
2
= 9 . Oblicz współrzędne środka jednokładności.
5
kaz:
Oblicz pole trójkąta o bokach 3,5,6
1
Wika:
mam takie pytanie czy jeżeli na maturze w zadaniach będę pisała słownie jak doszłam do jakiś tam wniosków to zostanie to uznane czy nie?
7
HELP!!!:
,
Bardzo proszę o pomoc
okrąg o środku w punkcie (4,−2) jest styczny do osi OX. Okrąg ten przekształcono przez jednokładność w skali k= −3/2 i środku w punkcie P należącym do prostej
11
;p:
Funkcja liniowa przyjmuje wartości dodatnie jedynie w przedziale (−2,+∞), a do jej wykresu należy punkt A=(1,9). Jaki jest wzór tej funkcji?
2
Paweł Prot:
log
5
5
√
5
= log
5
5 do potęgi 1,5
7
Daniel:
ze zbioru Z = {1,2,3, ..., 2012} wylosowano jedna liczbe. zdarzenie A oznacza prawdopodobienstwo wylosowania liczby parzystej, zdarzenie B oznacza prawdopodobienstwo
6
uczen:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= 2x do kwadratu + 12x. Wykres tej funkcji ma dokładnie jeden punkt wspólny z prostą o równaniu: A. y= 18 B. y=54 C. y= 18x D. y=54x.
4
kiki93:
:::rysunek::: prosze o pomoc−− prosta jest styczna do kręgu .miara kąta β jest równa 53
o
,wtedy miara kąta α
2
;p:
Pole rombu jest równe 12,5 a kąt ostry ma miarę 30stopni. Ile jest równa długość boku tego rombu?
9
Unicorn792:
Planimetria Unicorn792: Pola dwóch prostokąta podobnych wynoszą 30 i 90. Obwód większego prostokąta wynosi
23
PJ :):
Mam problem z wyznaczeniem ZBIORU WARTOŚCI funkcji:
1
f(x)=
x
2
−4x+3
1
f(x)=
x
2
+x+4
Proszę o pomoc
27
blogther:
Punkt A jest wierzchołkiem paraboli y = x
2
− 4x +2 punkt B jest punktem przecięcia się prostych o równaniach 3x − 2y = 1 i −2x + 3y = 6 a punkt C jest środkiem okręgu o równaniu
2
kiki93:
mam problem z prawdopodobieństwem:( może to jest banalne,lecz ja w czasie omawiania byłam chora i z tego działu robię mało które zadanie
292
g.:
oblicz pochodne funkcji:
2
Nadia:
Podaj interpretację geometryczną układu równań: y= −6x+3
2
Duds:
Rozwiąż układ równań: (x−2)
2
+y
2
=18
3
kwachu:
∫arc cosx dx=? no i jak to rozwiązać? może to być tak że: ∫arc cosx dx=∫(x)' arc cosx dx= x arc cosx− ∫x (arc
15
Unicorn792:
Pewien prostokat podzielono dwoma rownoleglymi odcinkami na trzy przystajace prostokaty w taki sposób, ze każdy z nich jest podobny do prostokąta wyjściowego. Wyznacz stosunek bokow tego
archiwum 727,
726
,
725
,
724
,
723
,
722
,
721