;;;
oleńka00: byłabym wdzięczna za ten dowód
udowodnij,że bk*bn−k+1=b1*bn ,gdzie 1<k<n ,k∊n
1 maj 12:53
Maslanek: W jakim ciągu?
1 maj 12:55
oleńka00: wybacz, to przez to przeskakiwanie z zdn do innego zad, to jest c.skoncz.geometr. o wyrazach
dod.
1 maj 12:57
Maslanek:
bk=b1*qk−1
bn−k+1 = b1*qn−k
bn=b1*qn−1
Wymnóż
1 maj 12:59
paulinka93: bn−k+1 = b1*qn−k+1 ← nie powinno czasem tak być?
1 maj 13:07
Maslanek: Odejmujesz jeszcze 1.
1 maj 13:07
paulinka93: rzeczywiście...
1 maj 13:10
paulinka93: wyszło mi b12=b1 to koniec?
1 maj 13:19
Maslanek: Powinna wyjść równość.

b
12=b
12
1 maj 13:19
paulinka93: tak,wyszło,zgubiłam b
1..
1 maj 13:35