| 3+3n−3 | 3n2 − 3n | |||
Sn = | *(n−1) = | |||
| 2 | 2 |
jest mały "haczyk" mianowicie a1=0 w ciągu po lewej stronie,
wtedy ze wzoru na sumę n=? wyrazów ciągu arytmetycznego (n∊N ) :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n2(0+3n−3)=133−n2(5,5+4+1,5n) / *2 ⇔ 3n2−3n=266−9,5n−1,5n2 ⇔
⇔ 4,5n2+6,5n−266=0 / :0,5 ⇔ 9n2+13n−532=0 i p{Δ)=139 ⇒
⇒ tylko n=118(−13+139)=118*126=7∊N − szukany pierwiastek
danego równania . ...
| 5,5 + 4 + 1,5n | 9,5n +1,5n2 | |||
Sn = | *n = | |||
| 2 | 2 |
| 3n2 − 3n | 1,5n2 + 9,5n | ||
= | przemnożyć przez 2 wyliczyć n koniec. | ||
| 2 | 2 |
, po prostu a1 przyjąłem jako 3 ale
wyliczyłem liczbę wyrazów. Tam zapomniałem z prawej strony o 133 − ułamek
trochę pokory, bo może "haczyk" nie był dla ciebie , ale był dla autorki postu , a ja
odnoszę się właśnie do niej i nie widziałem twojego postu pisząc swoje rozwiązanie i tyle .