romb
kacper:

Wiem, że rysunek woła o pomstę do nieba, ale nigdy nie posiadałem zdolności plastycznych i
jakoś specjalnie jest mi to obojętne. Mam takie zadanie
Romb ma wymiary podane na rysunku obok. Ile jest równe pole tego rombu?
Nie wiem jak mam zacząć, proszę o pomoc
1 maj 20:12
1 maj 20:14
kacper: Postaram się. Maturę mam za raz (dbam o to, aby wszyscy wiedzieli)
1 maj 20:15
asdf:

P = a * h
Licz

α = 30
o
1 maj 20:15
Eta:

Rysunek powinien Ci wystarczyć

P=..........
1 maj 20:16
konrad: można też obliczyć kąt ostry i skorzystać ze wzoru P=a2sinα
1 maj 20:16
1 maj 20:18
kacper: P=8*60=480
Wysoce prawdopodbne jest to, że nie zajarzyłem ale nie mam innego pomysłu.
1 maj 20:20
1 maj 20:22
1 maj 20:23
kacper: Hmm dzięki, niewiele pomyślałem
1 maj 20:24
Eta:
1 maj 20:24
picia: Eta podala swietny sposob na policzenie tego.masz dwa trojkaty rownoboczne i tylko
podstawiasz do wzoru.
1 maj 20:25
kacper: Ta, z całą pewnością. I tak właśnie patrzę, ten wzór można znaleźć w zbiorku maturalnym?
1 maj 20:26
picia: nie mam pojecia co tam macie
1 maj 20:27
kacper: No tam trochę jest.
Znalazłwm taki tyle że bez dwójki na przodzie i muszę odkryć co ona oznacza
1 maj 20:29
picia: no ze masz dwa takie trojkaty
1 maj 20:30
kacper: No to zagadka rozwiązana. Teraz mam zadanie z okręgiem, matko przecież ja tego nie narysuję
1 maj 20:31
kacper:

Z dużym wysiłkiem, ale narysowałem.
Dany jest okrąg o środku w punkcie S (zobacz rysunek). Miara kąta α jest równa 50stopni. Sumiar
miar kątów α β i γ jest równa?
Jak się do tego zabrać?
1 maj 20:38
konrad: α=β
γ=2α=2β
1 maj 20:42
krystek: a co wiesz o kącie wpisanym i środkowym opartych na tym samym łuku?
1 maj 20:43
kacper: Na tą chwilę nie dostrzegam nic co by je łączyło. Może mają taką samą miarę.
1 maj 20:45
1 maj 20:45
1 maj 20:46
1 maj 20:46
kacper: No więc wiem, że środkowy jest dwa razy większy niż wpisany
1 maj 20:48
konrad: no to to wykorzystaj
1 maj 20:48
kacper: Więc suma ich miar musi być 180. Skoro jeden jest dwa razy większy to pewnie on ma 120 a tamten
60, więc 180+50=230
Ale coś jest źle pewnie
1 maj 20:51
konrad: źle
dobra po kolei, ile ma β?
1 maj 20:55
kacper: 90℃
1 maj 20:57
konrad: to gorący ten kąt
1 maj 20:58
konrad: a czemu wg Ciebie on ma 90
o
1 maj 20:58
kacper: haha, no ale to nie ma bez C znaczka żadnego
1 maj 20:58
kacper: Szczerze to nie chciałem napisać nie wiem, a na tamtej stronie pisze że kąt wpisany ma 90 więc
tak powiedziałem
1 maj 20:59
konrad: oparty na średnicy ma 90o
czytaj uważnie
1 maj 21:00
kacper: Przeczytałem ale na tym rysunku nie widzę różnicy między α a β
1 maj 21:01
konrad:
dobra...
α=50o
α i β są kątami wpisanymi opartymi na tym samym łuku więc ile może mieć β ?
1 maj 21:02
kacper: też 50
1 maj 21:07
konrad: no, a teraz ile ma γ skoro wiesz że jest kąt środkowy oparty na tym samym łuku co wpisany α i
β?
1 maj 21:10
wiola: 100 ma to razem 200
1 maj 21:11
kacper: Chciałem to właśnie napisać
1 maj 21:11
konrad: no to już masz rozwiązanie
1 maj 21:12
kacper: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych nieparzystych większych od 5 i mniejszych od 404.
1 maj 21:19
picia: ciag arytmetyczny
1 maj 21:21
konrad: czyli ciągi chyba
a
1=7
a
n=403
r=2
trzeba jakoś n policzyć najpierw
1 maj 21:23
konrad:
z tego wylicz n
an=a1+(n−1)r
1 maj 21:24
kacper: 403=7+402*2
403=7+804
403=811
Jakieś pierdoły mi wychodzą, nie wiem jak to liczyć
1 maj 21:29
konrad: a skąd 402 Ci się wzięło i gdzie jest n ?
1 maj 21:30
konrad: 403=7+(n−1)*2
1 maj 21:31
kacper: Nie wiem czym to n w nawiasie jest i wziąłem, że to 403 i 403−1
1 maj 21:31
konrad: n jest liczbą wyrazów
1 maj 21:32
kacper: Więc ile jest tych wyrazów?
1 maj 21:36
konrad: no to właśnie masz policzyć najpierw
1 maj 21:37
picia: to masz wlasnie policzyc bo potrzebujesz do wzoru na sume
1 maj 21:37
kacper: To jak mam dalej ten wzór rozprowadzić?403=7n−1 *2 ?
1 maj 21:40
picia: nie, przez nawias mnozysz kazdy czynnik np 5*(a+b+c)= 5a+5b+5c
1 maj 21:42
konrad: eh.
403=7+(n−1)*2
403=7+2n−2
2n=398
n=199
1 maj 21:42
kacper: | | 7+403 | |
S= |
| *199=205*199=81590 |
| | 2 | |
1 maj 21:52
kacper: Znaczy się 40795
1 maj 21:52
konrad: no
1 maj 21:53
picia: ok
1 maj 21:53
kacper: Dany jest prostokąt o bokach a i b oraz prostokąt o bokach c i d. Długość boku c to 90%długości
boku a. Długość d to 120% długości boku b. Oblicz, ile procent pola prostokąta o bokach a i b
stanowi pole c i d
1 maj 22:00
konrad:
P1=ab
P2=cd
c=0,9a
d=1,2b
P2=0,9a*1,2b=1,08ab
P2/P1*100%=...
1 maj 22:07
krystek:

i teraz c=0,9a d=1,2b I teraz licz.
1 maj 22:07
kacper: Nie wiem ile wynosi P1
1 maj 22:12
konrad: nie musisz wiedzieć
1 maj 22:13
konrad: większość zadania zrobiłem, wystarczy żebyś tylko wykonał to działąnie co napisałem na końcu
1 maj 22:14
1 maj 22:15
kacper: 1,08x100%=108%
1 maj 22:20
konrad: tak
1 maj 22:25
kacper: Dziękuję za pomoc.
1 maj 22:27