ciągi
asiennkalata: liczby a−1, 2, a−4 tworzą ciąg geometryczny malejący wyznacz a1
PROSZĘ O POMOC
30 kwi 20:47
picia: 22=(a−1)(a−4)
30 kwi 20:51
asiennkalata: i co dalej

?
30 kwi 20:52
Maslanek: 4=(a−1)(a−4)
Dopasuj a najlepiej... Chociaż się nie zmęczysz.
30 kwi 20:52
Maslanek: Pamiętaj, że a−4<a−1 −> ciąg malejący
30 kwi 20:53
picia: no masz rownanie z 1 niewiadoma.rozwiaz je.
30 kwi 20:54
asiennkalata: i wyszło mi tak 4= a2 −5a+ 4
30 kwi 21:06
Maslanek: a=0 lub a=5
q
1 = 2/−1 = −2
q
2= 2/4 = 1/2
Zatem a=5
30 kwi 21:09
picia: 4 na druga strone
30 kwi 21:10
tatiankaaa: ale to jest a lecz chodzi mi o a1...
30 kwi 21:10
picia: a1 to pierwszy wyraz ciagu czyli 5−1 = 4 a trzeci wyraz to 5−4=1
30 kwi 21:13
tatiankaaa: czyli jak dobrze rozumiem to mam zapisać tak
a1= 5−1
a1=4
i to jest rozwiazanie?
30 kwi 21:15
picia: tak
30 kwi 21:16
tatiankaaa: dzięki wielkie z góry jeszcze raz

****
30 kwi 21:19