:)
M4ciek: | | 1 | |
Oblicz pochodną : y= ( |
| ) . |
| | 2arcsinx | |
Ja robię tak ,ale wynik jakiś inny :
| | (1)'2arcsinx − 1(2arcsinx)' | |
y' = |
| |
| | (2arcsinx)2 | |
| | 2arcsinx − 2*(arcsinx)' | |
y' = |
| |
| | (2arcsinx)2 | |
| | | | 2 | | √1+x2 | | 2arcsinx − |
| * |
| | | | √1−x2 | | √1+x2 | |
| |
y' = |
| |
| | (2arcsinx)2 | |
| | | | 2√1−x2 | | 2arcsinx − |
| | | | 1−x2+1+x2 | |
| |
y' = |
| |
| | (2arcsinx)2 | |
| | 2arcsinx − √1−x2 | |
y' = |
| |
| | (2arcsinx)2 | |
Proszę o pomoc
1 maj 00:52
Eta:
| | 1 | | 1 | |
y= |
| * |
| gdzie z= arcsinx |
| | 2 | | z | |
| | −1 | | −1 | | 1 | |
y'= |
| * z' = |
| * |
| |
| | 2z2 | | 2(arcsinx)2 | | √1−x2 | |
1 maj 01:03
M4ciek: Eto możesz jaśniej bo nie bardzo rozumiem ,który to wzór
1 maj 01:06
Eta:
Pochodna funkcji złożonej
Liczysz jako: pochodna funkcji zewnętrznej * pochodna funkcji wewnętrznej
| | 1 | | 1 | |
funkcja zewnętrzna to |
| * |
| |
| | 2 | | z | |
| | 1 | | −1 | |
to jej pochodna |
| * |
| |
| | 2 | | z2 | |
funkcja wewnętrzna arcsinx
| | 1 | |
pochodna funkcji wewnętrznej |
| |
| | √1−x2 | |
1 maj 01:15
M4ciek: Aaa dziękuję
1 maj 01:18
Eta:
| | 1 | | −1 | | 1 | |
i otrzymujesz : |
| * |
| * |
| |
| | 2 | | (arcsinx)2 | | √1−x2 | |
1 maj 01:18
Eta:
Na zdrowie
1 maj 01:19
M4ciek: Znaczy wynik jest z 2 w liczniku ,a reszta jak u Ciebie.
1 maj 01:20
1 maj 01:22
M4ciek:
hmm

?
1 maj 01:32
Asyy: Nie, będzie 1 w liczniku
1 maj 10:02
Eta:
W liczniku przy mianowniku (2arcsinx)2 będzie 2
lub jeżeli w mianowniku napiszesz tak 2*(arcsinx)2 ,to wówczas w liczniku będzie 1
1 maj 12:49